Wykonanie
Bardzo lubię
czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego
fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z
czerwonej fasoli.Aby zyskać na czasie korzystam w
fasoli w puszce, danie w ten sposób przygotowane nie odbiega niczym od tego, które przygotowane jest z
fasoli suchej, a można zaoszczędzić sporo czasu.Szczególnie przydatne jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy a w głowie pustka co zrobić na obiad.Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe.
Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich.

Składniki:

2 puszki
czerwonej fasoli1 puszka
białej fasoli2 pętka dobrej
wędliny1
cebulałyżka
koncentratu pomidorowegosłodka i
ostra paprykaodrobina
majerankusólolejWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany
olej i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki
wędlinę. Podsmażamy całość. Czas na
fasolkę. Otwieramy puszki i wraz z zalewę wlewamy na patelnię. Mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi
przyprawami, dodajemy łyżkę
koncentratu pomidorowego i zagotowujemy. Podajemy z
pieczywem.