Wykonanie
Młoda kapusta z
kiełbaską to rzecz, którą mogłabym jeść i jeść i ... pewnie jeść :) Czekam na to danie dosłownie cały rok.U-wiel-biam!Na ciepło - jako dodatek do obiadu, ale też kiedy już ostygnie i jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym
koperku.

Składniki:głów ka
młodej kapustyok 250g
wędliny2
cebulełyżka
olejusólpieprzcukierocetkoperWykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą z dodatkiem
soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut. Odcedzamy W tym czasie na
oleju podsmażamy pokrojone w kostkę
cebule, kiedy staną się szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną
wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej
kapusty. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i odrobiną
octu najlepiej
winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego
koperku i ... voila! - pyszna
młoda kapusta z dodatkiem
kiełbaski gotowa! :)