ßßß
Składniki:300 ml śmietanki 30%galaretka tropikalna Winiary2-3 szklanki świeżych owoców ( u mnie truskawki, brzoskwinie, winogrona i borówki )
Sposób wykonania:Owoce umyć. Truskawki i winogrona pokroić na połówki. Brzoskwinie na mniejsze kawałki. Winogrona odpestkować.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlewać do niej galaretkę ( ma być płynna, ale całkowicie wystudzona ), cały czas ubijając. Należy tylko zmniejszyć obroty miksera.Wrzucić owoce i delikatnie wymieszać.Całość przelać do formy. Schłodzić w lodówce.
Porada: Aby foremka ładnie odkleiła nam się od galaretek, serników i deserów tężejących w lodówce, należy wcześniej przetrzeć ją ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.