Wykonanie
Banalnie prosty deser, który pewnie szczególnie przypadnie do gustu naszym pociechom.Bajecznie kolorowy i bardzo
owocowy.Inspiracją do jego powstania były
galaretki tropikalne, które właśnie zaproponowały nam
Winiary.Ja wykorzystałam Blue
Curacao, ale także inne z tropikalnej
seriibędą się świetnie nadawały. Jeśli zdecydujecie się na Mojito , możecie do
wody,którą zalejecie
galaretkę wrzucić kilka listków
mięty.Bardzo polecam na zbliżające się lato :)

Składniki:300 ml
śmietanki 30%galaretka tropikalna
Winiary2-3 szklanki świeżych
owoców ( u mnie
truskawki,
brzoskwinie,
winogrona i
borówki )

Sposób wykonania:
Owoce umyć.
Truskawki i
winogrona pokroić na połówki.
Brzoskwinie na mniejsze kawałki.
Winogrona odpestkować.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlewać do niej
galaretkę ( ma być płynna, ale całkowicie wystudzona ), cały czas ubijając. Należy tylko zmniejszyć obroty miksera.Wrzucić
owoce i delikatnie wymieszać.Całość przelać do formy. Schłodzić w lodówce.

Porada: Aby foremka ładnie odkleiła nam się od
galaretek, serników i deserów tężejących w lodówce, należy wcześniej przetrzeć ją ręcznikiem papierowym zwilżonym
olejem.