ßßß Cookit - przepis na Tropikalny torcik

Tropikalny torcik

nazwa

Wykonanie

Banalnie prosty deser, który pewnie szczególnie przypadnie do gustu naszym pociechom.
Bajecznie kolorowy i bardzo owocowy.
Inspiracją do jego powstania były galaretki tropikalne, które właśnie zaproponowały nam Winiary.
Ja wykorzystałam Blue Curacao, ale także inne z tropikalnej serii
będą się świetnie nadawały. Jeśli zdecydujecie się na Mojito , możecie do wody,
którą zalejecie galaretkę wrzucić kilka listków mięty.
Bardzo polecam na zbliżające się lato :)
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
galaretka tropikalna Winiary
2-3 szklanki świeżych owoców ( u mnie truskawki, brzoskwinie, winogrona i borówki )
Sposób wykonania:
Owoce umyć. Truskawki i winogrona pokroić na połówki. Brzoskwinie na mniejsze kawałki. Winogrona odpestkować.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlewać do niej galaretkę ( ma być płynna, ale całkowicie wystudzona ), cały czas ubijając. Należy tylko zmniejszyć obroty miksera.
Wrzucić owoce i delikatnie wymieszać.
Całość przelać do formy. Schłodzić w lodówce.
Porada: Aby foremka ładnie odkleiła nam się od galaretek, serników i deserów tężejących w lodówce, należy wcześniej przetrzeć ją ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/05/Tropikalny-torcik.html