ßßß Cookit - przepis na Galaretkowy deser w kolorach błękitu i różu

Galaretkowy deser w kolorach błękitu i różu

nazwa

Wykonanie

Robienie czegoś na ostatnią chwilę nie jest dobrym rozwiązaniem, ale koniecznie chciałam wypróbować nowe tropikalne galaretki Winiary i tym samym wziąć udział w konkursie zorganizowanym na Durszlaku. Efekty moich doświadczeń prezentuję poniżej :)
Składniki:
1 galaretka Winiary Blue Curacao
2 galaretki Winiary Pink Margarita
ok. 50 g śmietany kremówki (30%) - ok. 1/3 kubeczka
50-75 ml likieru truskawkowego (2-3 kieliszki)
brzoskwinie z puszki (kilka połówek)
kolorowa posypka cukierkowa
Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretki przy użyciu mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu, ponieważ do niebieskiej dodawana będzie śmietana kremówka, a do różowej likier truskawkowy. Pozostawiamy do stężenia. Gdy galaretki będą już się ścinać, wyciągnąć je z lodówki.
Do niebieskiej galaretki dodać odrobinę śmietany kremówki i miksować razem na najwyższych obrotach. Galaretka powinna przybierać bladoniebieski, nieprzejrzysty kolor.
Do różowej galaretki dolewamy likier truskawkowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Galaretka powinna wyglądem przypominać mus truskawkowy lub miąższ arbuza. Część galaretki wylewamy do naczynia o kilku centymetrach wysokości - tyle, aby wystarczyło nam na wycięcie kształtów przy użyciu foremek.
Galaretka w płaskim naczyniu powinna stężeć prędzej niż pozostałe. Wyciąć z niej foremką np. kwiatki. Za pomocą kieliszka wyciąć środki kwiatów w galaretce i w brzoskwini. Pozostałe galaretkowe kółeczka dorzucić do różowej galaretki i zmiksować.
W salaterce, szklance lub foremce silikonowej warstwowo układać tężejące galaretki. Na wierzch ułożyć kwiatki, posypać kolorowymi cukierkami. Następnie wstawić galaretki do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdyby któraś z galaretek stężała zbyt szybko, można ją zmiksować ją jeszcze raz :)
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/05/galaretkowy-deser-w-kolorach-bekitu-i.html