Wykonanie
Robienie czegoś na ostatnią chwilę nie jest dobrym rozwiązaniem, ale koniecznie chciałam wypróbować nowe tropikalne
galaretki Winiary i tym samym wziąć udział w konkursie zorganizowanym na Durszlaku. Efekty moich doświadczeń prezentuję poniżej :)

Składniki:1
galaretka Winiary Blue
Curacao2
galaretki Winiary Pink Margaritaok. 50 g
śmietany kremówki (30%) - ok. 1/3 kubeczka50-75 ml
likieru truskawkowego (2-3 kieliszki)
brzoskwinie z puszki (kilka połówek)kolorowa posypka cukierkowaPrzygotowanie:Przygotowujemy
galaretki przy użyciu mniejszej ilości
wody niż jest podane na opakowaniu, ponieważ do niebieskiej dodawana będzie
śmietana kremówka, a do różowej
likier truskawkowy. Pozostawiamy do stężenia. Gdy
galaretki będą już się ścinać, wyciągnąć je z lodówki.Do niebieskiej
galaretki dodać odrobinę
śmietany kremówki i miksować razem na najwyższych obrotach.
Galaretka powinna przybierać bladoniebieski, nieprzejrzysty kolor.Do różowej
galaretki dolewamy
likier truskawkowy i miksujemy na najwyższych obrotach.
Galaretka powinna wyglądem przypominać mus
truskawkowy lub miąższ
arbuza. Część
galaretki wylewamy do naczynia o kilku centymetrach wysokości - tyle, aby wystarczyło nam na wycięcie kształtów przy użyciu foremek.
Galaretka w płaskim naczyniu powinna stężeć prędzej niż pozostałe. Wyciąć z niej foremką np. kwiatki. Za pomocą kieliszka wyciąć środki kwiatów w
galaretce i w
brzoskwini. Pozostałe
galaretkowe kółeczka dorzucić do różowej
galaretki i zmiksować.W salaterce, szklance lub foremce silikonowej warstwowo układać tężejące
galaretki. Na wierzch ułożyć kwiatki, posypać kolorowymi
cukierkami. Następnie wstawić
galaretki do lodówki do całkowitego stężenia.Gdyby któraś z
galaretek stężała zbyt szybko, można ją zmiksować ją jeszcze raz :)





Smacznego!