ßßß
Składniki:Biszkopt:5 jaj5 pełnych łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniacznej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoMasa czekoladowa:masa do karpatki2 szklanki mleka200g masła2 łyżki nutelliMasa kawowa:250g śmietany kremówki250g serka mascarpone1 łyżka żelatyny2 łyżki wody1 łyżka cukru pudru100g cappucinoPonadto 1,5 szklanki kawy i 3 łyżki amaretto do nasączenia i kilka podłużnych biszkoptów.
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 160°C. Blachę o wymiarach 20x34cm wyłożyc papierem do pieczenia. Białka z odrobina soli ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i łyżką delikatnie połączyć z masą jajeczną. Całość wlać do blachy. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.Z masy karpatkowej ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny budyń. Na konieć dołożyć nuttellę. Wymieszać.Bitą śmietanę ubić z cukrem i proszkiem cappucino. Do serka mascarpone wlać łyżkę amaretto, zamieszać. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Zazwyczaj dodanie mascarpone do śmietany powoduje, że nie trzeba już żadnych usztywniaczy, ale ponieważ śmietana z cappucino wydawała mi się niezbyt sztywna, dodałam jeszcze żelatynę. Przecież na taka okazję wszystko musiało być perfect ;) (łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i dodać do ubitej śmietany).Zaparzyć 1,5 szklanki kawy. Dodać do niej pozostałe amaretto. Wystudzić. Szklanką naparu nasączyć biszkopt. Wyłożyć masę czekoladową. Na niej ułożyć biszkopty. Lekko docisnąć. Każdy biszkopt lekko nasączyć pozostałą kawą. Wyłożyć masę kawową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Porada:Jeśli nie macie masy karpatkowej zastąpić ją mogą 2 budynie waniliowe z cukrem ugotowane w 2,5 szklankach mleka, z dodatkiem cukru waniliowego.Aby w czasie dodawania żelatyny do śmietany nie powstały tzw. "kluchy", najpierw dolewam 2 łyżki śmietany do żelatyny i energicznie mieszam. Potem całość wlewam do śmietany.