ßßß Cookit - przepis na Pizza Stromboli

Pizza Stromboli

nazwa

Wykonanie

Stromboli to nic innego jak zrolowana pizza.
Nazywana jest gorącą kanapką,
a mi przypomina bagietkę z cudowną, chrupiącą skórką i gorącym nadzieniem.
To co znajdzie się w środku, to już kwestia Waszej wyobraźni,
ale podstawą powinny być dwie wędliny i dwa sery.
Polecam. Nam taka wersja pizzy smakowała bardzo.
Składniki:
ciasto
500 g mąki typ 550
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250 ml ciepłej wody
farsz
kilka plastrów szynki
salami
kulka mozarelli
20 dkg sera edamskiego
papryka konserwowa
ogórek kiszony
sos do pizzy - przepis Tu
ponadto
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
Drożdże i cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodać pozostałe składniki, rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.
Uformować je w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Po tym czasie zagnieść je raz jeszcze. Wyłożyć na deskę oprószoną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Przykryć i pozostawić na 10 minut.
Układać na cieście cienkie warstwy: sos, szynka, mozarella, salami, plastry ogórka, kawałki papryki, ser żółty.
Brzegi ciasta zawinąć do środka i zwinąć całość jak roladę. Brzeg skleić dokładnie.
Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta ponacinać nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać ziołami (ja użyłam bazylii).
Piec w temp. 200C ok 30 minut. Lekko przestudzić i kroić w grubsze plastry.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Pizza-Stromboli.html