Wykonanie
Stromboli to nic innego jak zrolowana pizza.Nazywana jest gorącą kanapką,a mi przypomina
bagietkę z cudowną, chrupiącą skórką i gorącym nadzieniem.To co znajdzie się w środku, to już kwestia Waszej wyobraźni,ale podstawą powinny być dwie
wędliny i dwa
sery.Polecam. Nam taka wersja pizzy smakowała bardzo.

Składniki:ciasto500 g
mąki typ 55020 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy250 ml ciepłej
wodyfarszkilka plastrów
szynkisalamikulka
mozarelli20 dkg
sera edamskiegopapryka konserwowaogórek kiszonysos do pizzy - przepis Tuponadto1 rozmącone
jajko1 łyżka
mleka
Sposób wykonania:
Drożdże i
cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody. Do
mąki dodać pozostałe składniki, rozpuszczone
drożdże i zagnieść ciasto.Uformować je w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Po tym czasie zagnieść je raz jeszcze. Wyłożyć na deskę oprószoną
mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Przykryć i pozostawić na 10 minut.Układać na cieście cienkie warstwy: sos,
szynka,
mozarella,
salami, plastry
ogórka, kawałki
papryki,
ser żółty.Brzegi ciasta zawinąć do środka i zwinąć całość jak roladę. Brzeg skleić dokładnie.Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciasta ponacinać nożem. Posmarować rozmąconym
jajkiem z łyżką
mleka. Można posypać
ziołami (ja użyłam
bazylii).Piec w temp. 200C ok 30 minut. Lekko przestudzić i kroić w grubsze plastry.