ßßß
Składniki:ciasto500 g mąki typ 55020 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwy250 ml ciepłej wodyfarszkilka plastrów szynkisalamikulka mozarelli20 dkg sera edamskiegopapryka konserwowaogórek kiszonysos do pizzy - przepis Tuponadto1 rozmącone jajko1 łyżka mleka
Sposób wykonania:Drożdże i cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodać pozostałe składniki, rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.Uformować je w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Po tym czasie zagnieść je raz jeszcze. Wyłożyć na deskę oprószoną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Przykryć i pozostawić na 10 minut.Układać na cieście cienkie warstwy: sos, szynka, mozarella, salami, plastry ogórka, kawałki papryki, ser żółty.Brzegi ciasta zawinąć do środka i zwinąć całość jak roladę. Brzeg skleić dokładnie.Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciasta ponacinać nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać ziołami (ja użyłam bazylii).Piec w temp. 200C ok 30 minut. Lekko przestudzić i kroić w grubsze plastry.