ßßß
Składniki: na roladę:5 jajek5 łyżek mąki pszennej5 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamały słoiczek dżemu (u mnie malinowy)Białka ubić na sztywno. Dodawać po jednej łyżce cukru, nadal ubijając. Do piany białkowej kolejno wlewać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie połączyć z masą jajeczną.Blachę o wymiarach 30x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równo rozprowadzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190C ok 15 minut.Ściereczkę kuchenną oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby papier do pieczenia był u góry. Zdjąć go, a ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku.Wystygnięte ciasto posmarować dżemem i z powrotem zwinąć.
krem:1 budyń waniliowy bez cukrumasa do karpatki na 1/2 l mleka ( polecam Delecty)1 łyżka cukru3 i 1/2 szkl. mleka200g masła w temperaturze pokojowej1 łyżka soku z cytrynyponadto:4-5 bananów300 ml śmietanki 30%1 łyżka cukru pudruMasę, budyń i cukier rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowaną miksturę. Ugotować budyń, przykryć i odstawić do przestygnięcia.Masło, utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec wkropić sok z cytryny.Roladę podzielić na 18 kawałków. Obłożyć nimi tortownicę o śr. 22 cm- spód i boki. Połowę kremu wyłożyć na przygotowane ciasto. Poukładać banany, tak by tworzyły koła. Wcisnąć je lekko w masę. Wyłożyć resztę kremu. Teraz ubić śmietanę z cukrem pudrem. Jeśli ciasto ma postać dłużej, dodać śmietan-fix. Śmietaną udekorować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
żródło : http://www.mojewypieki.com/przepis/kremowe-ciasto-na-roladzie-z-bananami, ze zmienionym kremem.