Wykonanie
Pamiętacie jak nasze babcie piekły ciasta, a
potem zamykały je w sekretnym miejscu,by mogły się przegryźć, połączyć smaki, aromaty i zwilgotnieć.To jedno z takich ciast. Wymaga leżakowania.Może nie kilka dni, ale jeden, może dwa.Bardzo byłam ciekawa smaku, bo przepis, pewnie po modyfikacjach,sięga do połowy XIX wieku.Urzekła mnie masa, zarówno konsystencja, jak i smak.Natomiast ciasto, na placki, już takie zachwycające nie było.Ale to moja subiektywna ocena. Najlepiej wypróbujcie sami :)

Składniki:ciasto500 g
mąki pszennej5 łyżek
śmietany1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru1/2 kostki
margaryny (125g)masa6
żółtek2 szklanki
mleka200 ml
śmietanki 30%150 g
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 pełna łyżka
mąki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masła w temp. pokojowejponadto:garść
orzechów włoskichgarść
orzeszków ziemnych solonych


Sposób wykonania:Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy.Placki pieczemy kolejno w blaszce o wym. 20x33 cm, w nagrzanym piekarniku (160 C) ok 20 minut. Mają się lekko zrumienić. Na końcu upieczmy wszystkie resztki (odcięte brzegi ciasta). Wykorzystamy je jako jedną warstwę.
Żółtka, obie
mąki i pól szklanki
mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem z
wanilią. Dodać
śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane
żółtka z
mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny
budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już
budyń.Masę dzielimy na 4 części. Pierwszy placek smarujemy 1/4 masy. Drugi tak samo. Teraz, na masę wykładamy upieczone resztki z ciasta. Przykrywamy je kolejną częścią masy. Kładziemy ostatni placek i smarujemy masą. Całość posypujemy lekko posiekanymi
orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1, a najlepiej dwa dni.Smacznego :)