ßßß Cookit - przepis na Napoleon

Napoleon

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie jak nasze babcie piekły ciasta, a potem zamykały je w sekretnym miejscu,
by mogły się przegryźć, połączyć smaki, aromaty i zwilgotnieć.
To jedno z takich ciast. Wymaga leżakowania.
Może nie kilka dni, ale jeden, może dwa.
Bardzo byłam ciekawa smaku, bo przepis, pewnie po modyfikacjach,
sięga do połowy XIX wieku.
Urzekła mnie masa, zarówno konsystencja, jak i smak.
Natomiast ciasto, na placki, już takie zachwycające nie było.
Ale to moja subiektywna ocena. Najlepiej wypróbujcie sami :)
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
5 łyżek śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki margaryny (125g)
masa
6 żółtek
2 szklanki mleka
200 ml śmietanki 30%
150 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temp. pokojowej
ponadto:
garść orzechów włoskich
garść orzeszków ziemnych solonych
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy.
Placki pieczemy kolejno w blaszce o wym. 20x33 cm, w nagrzanym piekarniku (160 C) ok 20 minut. Mają się lekko zrumienić. Na końcu upieczmy wszystkie resztki (odcięte brzegi ciasta). Wykorzystamy je jako jedną warstwę.
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.
Masę dzielimy na 4 części. Pierwszy placek smarujemy 1/4 masy. Drugi tak samo. Teraz, na masę wykładamy upieczone resztki z ciasta. Przykrywamy je kolejną częścią masy. Kładziemy ostatni placek i smarujemy masą. Całość posypujemy lekko posiekanymi orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1, a najlepiej dwa dni.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Napoleon.html