ßßß
            
        

Składniki:40 dag mąki pszennej1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka amoniaku10 dag cukru pudru200 g masła lub margaryny2 łyżki kwaśnej śmietany4 jajka1-2 małe słoiczki powidełWykonanie:Margarynę,żółtka, mąkę z proszkiem, amoniakiem i śmietanę zarobić na kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Białka ubić z cukrem na pianę, oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temperaturze 200 st. C 30 minut.Masa budyniowa:2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej5 żółtek20 dag cukru pudru25 dag masłaWykonanie:Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Smacznego!