Wykonanie
To ciasto gościło w tym roku na moim świątecznym
stole.Jest bardzo efektowne, wręcz eleganckie, dlatego świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje.Trochę w smaku przypomina mi korę
orzechową.Polecam wielbicielom
orzechowych smaków i
wafelków prince
polo.

Składniki: (blaszka 22x 33 cm)ciasto:7
białekszczypta
soli150 g
cukru100 g mielonych
orzechów włoskich100 g siekanych
orzechów włoskich100 g
wiórków kokosowych100 g prince
polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)ponadtoduże opakowanie
herbatników kakaowychmasa: na
budyń3 i 1/2 szkl.
mleka7
żółtek4 łyżki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennejponadto320 g miękkiego
masła1/2
czekolady białej, posiekanej1/2
czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej100 g posiekanych
wafelków prince
polo (2 batony xxl)polewa:2 kopiaste łyżki nutelli1 łyżka
masła50 ml
śmietanki 30%

Sposób wykonania:Ugotować
budyń .
Żółtka,
cukier, szklankę
mleka i obydwie
mąki zmiksować. Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować.
Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę
soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać
cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a
cukier się rozpuści, dodać
orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekane
czekolady i batony. Wymieszać, już tylko łyżką.Na dnie formy, ściśle ułożyć warstwę
herbatników. Masę podzielić na pół i jedną część wylać na
herbatniki. Na masę położyć
biszkopt orzechowy. Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część masy, a na nią kolejną warstwę
herbatników.Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa lekko zgęstnieje, wylać i rozsmarować na cieście.Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by
ciastka odpowiednio zmiękły.Wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.Smacznego :)Inspiracja do przepisu TU