ßßß
Składniki: (blaszka 22x 33 cm)ciasto:7 białekszczypta soli150 g cukru100 g mielonych orzechów włoskich100 g siekanych orzechów włoskich100 g wiórków kokosowych100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)ponadtoduże opakowanie herbatników kakaowychmasa: na budyń3 i 1/2 szkl. mleka7 żółtek4 łyżki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennejponadto320 g miękkiego masła1/2 czekolady białej, posiekanej1/2 czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)polewa:2 kopiaste łyżki nutelli1 łyżka masła50 ml śmietanki 30%
Sposób wykonania:Ugotować budyń .Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekane czekolady i batony. Wymieszać, już tylko łyżką.Na dnie formy, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na pół i jedną część wylać na herbatniki. Na masę położyć biszkopt orzechowy. Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część masy, a na nią kolejną warstwę herbatników.Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa lekko zgęstnieje, wylać i rozsmarować na cieście.Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by ciastka odpowiednio zmiękły.Wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.Smacznego :)Inspiracja do przepisu TU