ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową

Pyszne ciasto orzechowo - kakaowe z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam słodycze z dodatkiem orzechów. C iasto nie należy do dietetycznych, ale zachęcam do przygotowania go na specjalne okazje (my zajadaliśmy się nim przy świątecznym stole).
Jeśli masę zrobisz z gotowych budyni, pozostałe z ciasta żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.
(składniki na formę 22x 36 cm)
Ciasto:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
130 g siekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe Winiary
3 i 1/3 szklanki mleka lub
3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
7 żółtek
+
320 g miękkiego masła
Polewa:
80 g czekolady gorzkiej
5 łyżeczek śmietanki 30%
Dodatkowo:
ok. 350-400 g herbatników kakaowych
duża garść siekanych orzechów włoskich
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż będą sztywne.
Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj orzechy oraz wiórki i delikatnie wymieszaj.
Masę wylej na wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170'C ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij placek i wystudź.
Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, a następnie przykryj i odstaw do ostygnięcia. // lub: 1 szklankę mleka, cukier, mąki i żó łtka zmiksuj, a pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego mleka wlej masę budyniową, dokładnie mieszaj i przez chwilę pogotuj. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, a następnie (cały czas miksując), dodawaj po 1 łyżce budyniu.
Na dnie blachy ułóż warstwę herbatników.
Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki. Na niej połóż upieczony placek orzechowy i lekko dociśnij.
Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, a na nią kolejną warstwę herbatników.
Pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką, umieść w metalowej misce i rozpuść na parze, cały czas mieszając.
Polewę rozsmaruj na cieście, a wierzch posyp siekanymi orzechami.
Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmij z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem .
Źródło inspiracji: Zjemto
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/01/pyszne-ciasto-orzechowo-kakaowe-z-masa.html