Wykonanie

Uwielbiam
słodycze z dodatkiem
orzechów. C iasto nie należy do dietetycznych, ale zachęcam do przygotowania go na specjalne okazje (my zajadaliśmy się nim przy świątecznym
stole).Jeśli masę zrobisz z gotowych
budyni, pozostałe z ciasta
żółtka możesz użyć do szarlotki lub sernika.(składniki na formę 22x 36 cm)Ciasto:7
białekszczypta
soli150 g
cukru100 g mielonych
orzechów włoskich130 g siekanych
orzechów włoskich100 g
wiórków kokosowychMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe Winiary3 i 1/3 szklanki
mleka lub3 i 1/2 szklanki
mleka4 łyżki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej7
żółtek+320 g miękkiego
masłaPolewa:80 g
czekolady gorzkiej5 łyżeczek
śmietanki 30%Dodatkowo:ok. 350-400 g
herbatników kakaowychduża garść siekanych
orzechów włoskichDo
białek dodaj szczyptę
soli i ubijaj, aż będą sztywne.Następnie dodawaj stopniowo
cukier, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj
orzechy oraz wiórki i delikatnie wymieszaj.Masę wylej na wyłożoną papierem blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170'C ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij placek i wystudź.Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, a następnie przykryj i odstaw do ostygnięcia. // lub: 1 szklankę
mleka,
cukier,
mąki i żó łtka zmiksuj, a pozostałe
mleko zagotuj. Do gotującego
mleka wlej masę budyniową, dokładnie mieszaj i przez chwilę pogotuj. Przykryj i odstaw do wystudzenia.Miękkie
masło utrzyj na puszystą masę, a następnie (cały czas miksując), dodawaj po 1 łyżce budyniu.Na dnie blachy ułóż warstwę
herbatników.Połowę masy budyniowej wyłóż na
herbatniki. Na niej połóż upieczony placek
orzechowy i lekko dociśnij.Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, a na nią kolejną warstwę
herbatników.Pokruszoną
czekoladę wraz ze
śmietanką, umieść w metalowej misce i rozpuść na parze, cały czas mieszając.Polewę rozsmaruj na cieście, a wierzch posyp siekanymi
orzechami.Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmij z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem .Źródło inspiracji: Zjemto