ßßß Cookit - przepis na Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
masa:
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
pół szklanki cukru
opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
500ml mleka
250g miękkiego masła
150g wiórków kokosowych
50g białej czekolady
dodatkowo:
wiórki kokosowe na wierzch ciasta
około 200g herbatników kakaowych
dżem malinowy
Przygotowanie ciasta:
Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.
Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami.
Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
Zainspirowana przepisem z bloga zjemto.blox.pl
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ciasto-bez-pieczenia