Wykonanie
Składniki na ciasto:masa:2
żółtka2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki
mąki pszennejpół szklanki
cukruopakowanie ( 16g )
cukru waniliowego500ml
mleka250g miękkiego
masła150g
wiórków kokosowych50g
białej czekoladydodatkowo:
wiórki kokosowe na wierzch ciastaokoło 200g
herbatników kakaowychdżem malinowyPrzygotowanie ciasta:
Żółtka, obie
mąki, pół szklanki
mleka i połowę
cukru miksujemy razem. Resztę
mleka gotujemy z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty
budyń.Odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach
czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.Na dnie blachy układamy ciasno warstwę
herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa
herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę
dżemu malinowego. Kolejna warstwa to
herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami.Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.Zainspirowana przepisem z bloga zjemto.blox.pl