Wykonanie
Ci co zaglądają na facebook'a wiedzą już,że ten przepis zdobył wyróżnienie w mikołajkowym konkursie Wedla.Dziś z wielką przyjemnością zamieszczam go na blogu.Czekoladowa lasagne, tak jak jej włoski oryginał, składa się z wielu warstw
makaronu,sosu i
sera, z tą różnicą, że danie serwowane jest na słodko.
Smakowo zbliżone jest do sernika z czekoladowymi dodatkami,zwłaszcza w wersji na zimno.Deser, choć wygląda na skomplikowany, jest prosty do przygotowania,jedyną trudność może stanowić przygotowanie i cieniutkie rozwałkowanie
czekoladowego makaronu,ale efekt końcowy z pewnością wart jest odrobiny wysiłku.Uwaga: To nie jest ciasto, tylko lasagne.

Składniki: (na naczynie do zapiekania o wym. 24x15 to jest mniej więcej połowa formy do normalnej lasagne)ciasto300 g
mąki pszennej2 płaskie łyżki
kakao*2
żółtka1 łyżka
olejuok. 150 ml ciepłej
wody*
kakao można zastąpić przestudzoną
gorzką czekoladą (50g), należy wtedy nieco zmniejszyć ilość
wodymasa serowa250 g
twarogu mielonego250 g
serka mascarpone1 tabliczka
białej czekoladybudyń waniliowy z
cukrem (proszek)sos
czekoladowy1/2 budyniu
czekoladowego z
cukrem (proszku)250 ml
mleka1
żółtko
Sposób wykonania:Ciasto
Mąkę i
kakao przesiać na stolnicę. Dodać
żółtka,
wodę wymieszaną z
olejem i zagnieść gładkie ciasto (powinno
mieć identyczną konsystencję jak ciasto na
makaron). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 5-6 części. Każdą część cieniutko rozwałkować.Masa serowa
Twaróg i
mascarpone wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i nieco wystudzić. Przestudzoną dodać do masy serowej i wymieszać, na koniec dodać proszek budyniowy. Całość ponownie wymieszać.Sos1/2 szklanki
mleka zagotować. W pozostałym
mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące
mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotowy
budyń odstawić na minutę. Następnie dodać
żółtko i energicznie wymieszać.Formę do zapiekania wysmarować
masłem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu
czekoladowego. Ułożyć pierwszy płat ciasta. Poodcinać brzegi jeśli jest taka konieczność. Posmarować niewielką ilością sosu i przykryć częścią masy serowej. Ponownie położyć płat ciasta, niewielką ilość sosu, a następnie masy serowej. W ten sam sposób układać kolejne warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki powinien stanowić sos
czekoladowy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190C ok 25-30 minut. Gotową lasagne wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Podawać ze świeżymi
owocami lub sosem
owocowym.Smacznego :)Uwaga: Jeśli macie wątpliwości, czy ciasto jest wystarczająco cienkie, lepiej je krótko podgotować przed składaniem lasagne.