ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa lasagne

Czekoladowa lasagne

nazwa

Wykonanie

Ci co zaglądają na facebook'a wiedzą już,
że ten przepis zdobył wyróżnienie w mikołajkowym konkursie Wedla.
Dziś z wielką przyjemnością zamieszczam go na blogu.
Czekoladowa lasagne, tak jak jej włoski oryginał, składa się z wielu warstw makaronu,
sosu i sera, z tą różnicą, że danie serwowane jest na słodko.
Smakowo zbliżone jest do sernika z czekoladowymi dodatkami,
zwłaszcza w wersji na zimno.
Deser, choć wygląda na skomplikowany, jest prosty do przygotowania,
jedyną trudność może stanowić przygotowanie i cieniutkie rozwałkowanie czekoladowego makaronu,
ale efekt końcowy z pewnością wart jest odrobiny wysiłku.
Uwaga: To nie jest ciasto, tylko lasagne.
Składniki: (na naczynie do zapiekania o wym. 24x15 to jest mniej więcej połowa formy do normalnej lasagne)
ciasto
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao*
2 żółtka
1 łyżka oleju
ok. 150 ml ciepłej wody
*kakao można zastąpić przestudzoną gorzką czekoladą (50g), należy wtedy nieco zmniejszyć ilość wody
masa serowa
250 g twarogu mielonego
250 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
budyń waniliowy z cukrem (proszek)
sos czekoladowy
1/2 budyniu czekoladowego z cukrem (proszku)
250 ml mleka
1 żółtko
Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę i kakao przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, wodę wymieszaną z olejem i zagnieść gładkie ciasto (powinno mieć identyczną konsystencję jak ciasto na makaron). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 5-6 części. Każdą część cieniutko rozwałkować.
Masa serowa
Twaróg i mascarpone wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. Przestudzoną dodać do masy serowej i wymieszać, na koniec dodać proszek budyniowy. Całość ponownie wymieszać.
Sos
1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotowy budyń odstawić na minutę. Następnie dodać żółtko i energicznie wymieszać.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu czekoladowego. Ułożyć pierwszy płat ciasta. Poodcinać brzegi jeśli jest taka konieczność. Posmarować niewielką ilością sosu i przykryć częścią masy serowej. Ponownie położyć płat ciasta, niewielką ilość sosu, a następnie masy serowej. W ten sam sposób układać kolejne warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki powinien stanowić sos czekoladowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190C ok 25-30 minut. Gotową lasagne wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Podawać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym.
Smacznego :)
Uwaga: Jeśli macie wątpliwości, czy ciasto jest wystarczająco cienkie, lepiej je krótko podgotować przed składaniem lasagne.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/01/Czekoladowa-lasagne.html