ßßß
Składniki: (na naczynie do zapiekania o wym. 24x15 to jest mniej więcej połowa formy do normalnej lasagne)ciasto300 g mąki pszennej2 płaskie łyżki kakao*2 żółtka1 łyżka olejuok. 150 ml ciepłej wody*kakao można zastąpić przestudzoną gorzką czekoladą (50g), należy wtedy nieco zmniejszyć ilość wodymasa serowa250 g twarogu mielonego250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladybudyń waniliowy z cukrem (proszek)sos czekoladowy1/2 budyniu czekoladowego z cukrem (proszku)250 ml mleka1 żółtko
Sposób wykonania:CiastoMąkę i kakao przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, wodę wymieszaną z olejem i zagnieść gładkie ciasto (powinno mieć identyczną konsystencję jak ciasto na makaron). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 5-6 części. Każdą część cieniutko rozwałkować.Masa serowaTwaróg i mascarpone wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. Przestudzoną dodać do masy serowej i wymieszać, na koniec dodać proszek budyniowy. Całość ponownie wymieszać.Sos1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotowy budyń odstawić na minutę. Następnie dodać żółtko i energicznie wymieszać.Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu czekoladowego. Ułożyć pierwszy płat ciasta. Poodcinać brzegi jeśli jest taka konieczność. Posmarować niewielką ilością sosu i przykryć częścią masy serowej. Ponownie położyć płat ciasta, niewielką ilość sosu, a następnie masy serowej. W ten sam sposób układać kolejne warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki powinien stanowić sos czekoladowy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190C ok 25-30 minut. Gotową lasagne wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Podawać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym.Smacznego :)Uwaga: Jeśli macie wątpliwości, czy ciasto jest wystarczająco cienkie, lepiej je krótko podgotować przed składaniem lasagne.