Wykonanie

Składniki:250 g
mąki3 łyżki
kakao1 łyżka
oleju4 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego400 g mielonego
twarogu1
żółtko250 g kremówki
sól1/2 szklanki gorącej
wody
Mąkę przesiej,dodaj
olej,
kakao i
wodę. Wyrób ciasto.Zagnieć w kulkę,przykryj ściereczką i odstaw.
Twarożek wraz z
cukrem i ekstraktem
waniliowym dokładnie wymieszaj. Dodaj
żółtko i wymieszaj ponownie.Ciasto wyłóż na stolnice i cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki na pierogi. Na każdy nałóż pełną łyżeczkę
sera i
sklej.Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.Gotowe pierożki najlepiej podawać z ubitą kremówką,posypane np
cukrem pudrem lub polane
miodem.Świetnie sprawdzą się jako obiad,deser, czy nawet przystawka.
