Wykonanie
Jestem pewna, że ani miłośników
brokułów,ani wielbicieli zapiekanych
makaronów nie
będęmusiała namawiać na to danie.Płaty
makaronu,
brokuły,
szynka,
czosnek,
ser żółty i beszamel...Dla mnie zestawienie idealne :)

Składniki:
makaron lasagne20 dkg
szynki lub
polędwicy1
brokuł1 łyżka
oleju4 ząbki
czosnkusos:4 łyżki
masła4 łyżki
mąki2 i 1/2 szklanki
mlekasól,
gałka muszkatołowa,
pieprz biały10 dkg
startego sera cheddar (lub innego twardego
ostrego sera )


Sposób wykonania:
Makaron obgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Płaty
makaronu porozkładać by się nie pokleiły.
Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą.
Szynkę pokroić w paski lub kostkę i podsmażyć na 1 łyżce
oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno
czosnek.Przygotować sos. W garnku rozpuścić
masło, wsypać
mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać
mleko, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową, zagotować. Powinien powstać dosyć gęsty, gładki sos. Doprawić
solą, świeżo zmielonym
białym pieprzem ( sporo ) i
gałką muszkatołową. Do sosu dodać 3/4
startego sera.Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. W naczyniu układać na przemian płaty
makaronu i
brokuły z
szynką polane sosem. Stworzyć kilka takich warstw. Ostatnia warstwę
makaronu lekko docisnąć, ułożyć
brokuły z
szynką, polać sosem i posypać pozostałym
serem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, w temp. 180 C.Smacznego :)