ßßß
Składniki:makaron lasagne20 dkg szynki lub polędwicy1 brokuł1 łyżka oleju4 ząbki czosnkusos:4 łyżki masła4 łyżki mąki2 i 1/2 szklanki mlekasól, gałka muszkatołowa, pieprz biały10 dkg startego sera cheddar (lub innego twardego ostrego sera )
Sposób wykonania:Makaron obgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Płaty makaronu porozkładać by się nie pokleiły.Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.Szynkę pokroić w paski lub kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać mleko, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową, zagotować. Powinien powstać dosyć gęsty, gładki sos. Doprawić solą, świeżo zmielonym białym pieprzem ( sporo ) i gałką muszkatołową. Do sosu dodać 3/4 startego sera.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian płaty makaronu i brokuły z szynką polane sosem. Stworzyć kilka takich warstw. Ostatnia warstwę makaronu lekko docisnąć, ułożyć brokuły z szynką, polać sosem i posypać pozostałym serem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, w temp. 180 C.Smacznego :)