Wykonanie
Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady, z
bitą śmietaną i
malinami w
galaretce.Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,przy tworzeniu serduszek.

Składniki :rolada5 małych
jajek7 dkg
mąki pszennej4 dkg
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia8 dkg
cukru pudru +
cukier wanilinowy2 łyżki
kakaokrem330 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
serka mascarponeponadtogarść mrożonych
malin1
galaretka malinowa

Sposób wykonania:
Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych
owoców odlać, będzie później potrzebny).
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej
wody. Dobrze wymieszać i zalać
maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier wymieszany z
cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a
cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1
żółtku.Obie
mąki i
proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.Do reszty dodać 2 łyżki
kakao i wymieszać.Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami
mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z
malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu
barwnikiem spożywczym. Powinniśmy
mieć teraz 3 kolory ciasta.Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma
mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a
potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać
kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.Schłodzoną kremówkę, wraz z
cukrem ubić na sztywno. Dodać
mascarpone i dobrze wymieszać.Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować
bitą śmietaną.
Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na
śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)