ßßß Cookit - przepis na Walentynkowa rolada

Walentynkowa rolada

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady, z bitą śmietaną i malinami w galaretce.
Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.
Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,
przy tworzeniu serduszek.
Składniki :
rolada
5 małych jajek
7 dkg mąki pszennej
4 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 dkg cukru pudru + cukier wanilinowy
2 łyżki kakao
krem
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki serka mascarpone
ponadto
garść mrożonych malin
1 galaretka malinowa
Sposób wykonania:
Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych owoców odlać, będzie później potrzebny). Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dobrze wymieszać i zalać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1 żółtku.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.
Do reszty dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.
Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu barwnikiem spożywczym. Powinniśmy mieć teraz 3 kolory ciasta.
Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.
Schłodzoną kremówkę, wraz z cukrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.
Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Walentynkowa-rolada.html