ßßß
Składniki:podwójna pierś z kurczaka1/2 kulki mozarelli2 gałązki pomidorów koktajlowych2 ząbki czosnku2 niewielkie cebule (mogą być czerwone)1/3 niewielkiej cukiniikilka listków świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazyliisól, pieprz1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką.Smacznego :)
Źródło inspiracji