Wykonanie
Bardzo lekkie, prawie wiosenne danie -
pierś kurczaka w narodowych barwach Włoch,czyli z dodatkiem
pomidorów,
mozarelli i
bazylii.Danie jest bardzo wdzięczne, bo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu,a przygotowanie go zajmuje naprawdę nie wiele czasu.Podane z
ryżem będzie lekkim obiadem,a z chrupiącą
bagietką i lampką
wina elegancką kolacją :)

Składniki:podwójna
pierś z kurczaka1/2 kulki
mozarelli2 gałązki
pomidorów koktajlowych2 ząbki
czosnku2 niewielkie
cebule (mogą być czerwone)1/3 niewielkiej
cukiniikilka listków świeżej
bazylii1 łyżeczka suszonej
bazyliisól,
pieprz1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron. Skropić
oliwą i
sokiem z cytryny. Posypać suszoną
bazylią. Odstawić na 10 minut.W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki
pomidorów, ćwiartki
cebuli,
cukinii i lekko zgniecionego
czosnku. Warzywa skropić
oliwą i
octem balsamicznym, oprószyć
solą i
pieprzem, lekko przemieszać.
Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na
mięsie ułożyć po dwa plastry
mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia
sera. Przed podaniem
mięso posypać posiekaną
bazylią.Podawać z
ryżem lub z chrupiącą
bagietką.Smacznego :)

Źródło inspiracji