ßßß Cookit - przepis na Kurczak caprese

Kurczak caprese

nazwa

Wykonanie

Bardzo lekkie, prawie wiosenne danie -
pierś kurczaka w narodowych barwach Włoch,
czyli z dodatkiem pomidorów, mozarelli i bazylii.
Danie jest bardzo wdzięczne, bo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu,
a przygotowanie go zajmuje naprawdę nie wiele czasu.
Podane z ryżem będzie lekkim obiadem,
a z chrupiącą bagietką i lampką wina elegancką kolacją :)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1/2 kulki mozarelli
2 gałązki pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 niewielkie cebule (mogą być czerwone)
1/3 niewielkiej cukinii
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.
Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.
Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką.
Smacznego :)
Źródło inspiracji
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/02/Kurczak-caprese.html