Wykonanie
Drożdżowe, pulchniutkie bułeczki z chrupiącą skórką i pikantnym wnętrzem.Obficie wypełnione
pieczarkami, pepperoni i
żółtym serem.Dla nas były ciepła kolacją,ale świetnie smakują też na zimno.Sprawdzą się jako piknikowa przekąska albo drugie śniadanie.

Składniki: (na ok. 16 bułeczek)ciasto500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1
jajko1 szklanka letniej
wody2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrufarsz450 g
pieczarek100 g pikantnej
kiełbasy (Chorizo lub Pepperoni)mała
cebula100 g
ostrego sera (użyłam Tylżyckiego)2 łyżki
olejugarść
bazylii (opcjonalnie)ponadtoroztrzepane
jajko do posmarowania bułeczeksuszony
tymianek do posypania


Sposób wykonania:
Drożdże z
cukrem rozpuścić w letniej wodzie.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
sól,
jajko i
wodę z
drożdżami. Na koniec wlać
olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut).W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażyć tak, by zrobiła się szklista.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z
cebulą. Na koniec dodać drobno pokrojone
pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić
solą i
pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić posiekaną
bazylię.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić (patrz zdj.) Czynność powtarzać do wykończenia ciasta. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry nogami (tak by zlepienie znajdowało się pod
spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać suszonym
tymiankiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 25 minut, do ładnego zezłocenia.Smacznego :)