ßßß Cookit - przepis na Racuchy na serku homogenizowanym

Racuchy na serku homogenizowanym

nazwa

Wykonanie

Racuszki, którym trudno się oprzeć -
puszyste, delikatne, z wyczuwalnym smakiem waniliowego serka.
Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i rozkoszować się znakomitym podwieczorkiem,
albo polać gęstym sosem truskawkowym i urządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki: (8-10 sztuk racuszków)
220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
2 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sos truskawkowy
250 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).
Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy
Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Makę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/05/Racuchy-na-serku-homogenizowanym.html