Wykonanie
Wydaje się to być już bardzo oklepany temat, ale zupa ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby jej nie przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby, która go jeszcze nie próbowała, to było warto ;DSkładniki (na 6-8 porcji):- ok. 1,2 l
wywaru warzywnego*- 4
papryki czerwone- 2
pomidory- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia,
papryka ostra, słodka, szczypta
cukru-
olej rzepakowyPrzekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
papryki upiec. Piec tak długo, aż skórka będzie mocno pomarszczona. Umyte
pomidory pokroić w kostkę. Upieczone
papryki obedrzeć ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany
olej wrzucić
bazylię i pokrojony drobno
czosnek. Po chwili dodać
pomidory, poczekać, aż puszczą trochę soku. Dodać
paprykę, poddusić wszystko razem kilka minut. Dodać do gorącego
bulionu**. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, przyprawić
solą,
pieprzem,
cukrem,
przyprawami. Lekko ostudzić, zblendować. Jeszcze raz i w miarę potrzeby doprawić.*Swój
wywar ugotowałam na
cebuli, kawałku
selera, kilku małych marchewkach, 4 liściach laurowych i zielach angielskich.
Marchewki zostawiłam w wywarze do zblendowania.**Należy to robić z jak najmniejszej wysokości ;)