ßßß
Inne pomysły na wykorzystanie truskawek:Chlebek z truskawkamiOwsiane muffiny truskawkoweAsymetryczne galaretko-piankiKoktajl truskawka-kiwi-bananTort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowymSpód tarty:- 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)*- 200 g chłodnego masła- 100 g cukru pudru- 1 jajko/ 2 żółtka- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzonePosiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka do ozdoby lub do zjedzenia od razu ;)Teraz są dwie opcje:1 - wkładasz formę z ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut;2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia.* Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa.Krem:- 500 g mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie)- 1 jajkoMascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę.Do ozdoby:- umyte i odszypułkowane truskawki**- kakao/ czekolada z młynkaTartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo przyozdobić ciasteczkami, które zostały z pieczenia spodu. Schłodź w lodówce, co najmniej 2 godziny. Na 20 minut przed podaniem wyjmij z lodówki.**Ilość w zależności od tego jak bardzo chcesz pokryć truskawkami swoją tartę, co najmniej 1 szklanka.
