Wykonanie
Po pierwszym objedzeniu się
truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu,
kawowy spód, krem z
mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać
kakao. Ratowałam się
czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele
razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g
cukru pudru, następnym razem
będę kombinować nad zmniejszeniem
masła i
cukru.

Inne pomysły na wykorzystanie
truskawek:Chlebek z
truskawkamiOwsiane muffiny
truskawkoweAsymetryczne
galaretko-piankiKoktajl
truskawka-
kiwi-
bananTort z
truskawkami,
brzoskwiniami i kremem
galaretkowymSpód tarty:- 300 g
mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)*- 200 g chłodnego
masła- 100 g
cukru pudru- 1 jajko/ 2
żółtka- 4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzonePosiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym
ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe
ciasteczka do ozdoby lub do zjedzenia od razu ;)Teraz są dwie opcje:1 - wkładasz formę z
ciastem do zamrażarki na 10-15 minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut;2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z
fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia.* Oczywiście może być tylko z białej
mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa.Krem:- 500 g
mascarpone- 3 łyżki
cukru pudru- kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie)- 1
jajkoMascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę.Do ozdoby:- umyte i odszypułkowane
truskawki**- kakao/
czekolada z młynkaTartę posyp
kakao lub
czekoladą z młynka.
Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo przyozdobić
ciasteczkami, które zostały z pieczenia
spodu. Schłodź w lodówce, co najmniej 2 godziny. Na 20 minut przed podaniem wyjmij z lodówki.**Ilość w zależności od tego jak bardzo chcesz pokryć
truskawkami swoją tartę, co najmniej 1 szklanka.

