Wykonanie


Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :).Składniki (4 porcje):Koszyczki:- 300 g
makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno)- 1
jajko- 4 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy- 4 łyżki
twardego sera-
sól,
pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej
bazyliiSos:- 1
cebula- 1
cukinia- 1
papryka- 1 ząbek
czosnku (sprasowany)- kilka
pieczarek- 2 szklanki
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
cukru- suszona
bazylia,
papryka słodka, po łyżce,
chili cayenne - kilka szczypt, szczypta
oreganoMakaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj go z pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje
makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę
cebulę,
cukinię,
paprykę i
pieczarki. Na patelni rozgrzej
olej, następnie wrzuć
przyprawy. Po chwili dodaj
cebulę i zeszklij. Dodaj
czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem i dopraw
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Gotowe koszyczki wypełnij sosem, możesz ozdobić
bazylią i posypać dodatkowym
serem.