Wykonanie

Choć walentynki już za nami, zawsze jest
pora na mega
czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji JNie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi
tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony,
kakaowy biszkopt, przełamany
dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w
czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot.Przepis z opakowania
czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę
kakao, a odjęłam
mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki nie odbiegały od wiedeńskiego oryginalu, proponuję zastąpić
kakao,
gorzką czekoladą.

Mini torciki à la SacherSkładniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach
boku 6 cm:Ciasto:60g
masła120 g
mąki3 łyżki dobrego, ciemnego
kakao150 g
cukru6
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:½ szklanki
wodysok z ½
cytryny1 łyżeczka
cukruNadzienie i dekoracja:200 g masy marcepanowej150 g
dżemu brzoskwiniowego80 g
białej czekolady80 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masła1 łyżka słodkiej
śmietanyczekoladowe serduszkatapy przygotowania
Mąkę przesiewamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Masło topimy w garnuszku na małym ogniu. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na lśniącą, sztywną pianę, dodając stopniowo
cukier. Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym
żółtku, mieszamy mikserem na zmniejszonych obrotach. Stopniowo, na przemian dodajemy przesianą
mąkę i roztopione
masło. Bardzo delikatnie mieszany łyżką.

Dno formy ( 38x23 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 15-20 min. w temp. 170°C, do tzw suchego patyczka. Upieczony
biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm.Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej
wody, soku z ½
cytryny i 1 łyżeczki
cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę
wódki.
Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując
cukrem pudrem, na wielkość prostokata(18x23 cm).Dolny blat smarujemy połową
dżemu, nakładamy górny, lekko dociskamy, górę również smarujemy
dżemem. Układamy marcepan na torcie, dociskamy, nadmiar odcinamy i wyrównujemy całość. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik wyjmujemy z lodówki, foremką o wysokich brzegach wycinamy małe torciki.
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy polowę torcików. Do gorzkiej dodajemy łyżeczkę
masła i łyżkę słodkiej
śmietany, rozpuszczamy na parze i polewamy pozostałe torciki. Dekorujemy czekoladowymi serduszkami.

