Wykonanie

W tym roku lato pożegnałam Lekkim
ciastem owocowym z MW (click).Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto jest dla mnie troszkę za suche (ale to już mój problem). Mojej córce smakowało bardzo!Po namyśle, zwracam honor, ciasto rzeczywiście lekkie , takie
biszkoptowo-puchowe, ale nie zbite.
Owoce nie opadają na dno, dzięki dość zwartej konsystencji ciasta (tak mi się wydaje!) Jakoś dziwnie nie syci i można zjeść parę kawałków - to zdecydowanie coś dla mnie))idealne ciasto na piknik

Przy okazji pieczenia tego ciasta, odkryłam niezwykłość aromatu, użytych do dekoracji,
truskawkowo-
poziomkowych winogron( uva fragola). Podczas pieczenia w całym domu unosił się
poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet na drugi dzień.

Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami):300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek (
żółtka i
białka osobno)165 g
cukru120 ml
olejułyżeczka ekstraktu z
waniliiotarta
skórka z cytrynydowolne
owoce (u mnie: 5
śliwek, 1
nektarynka i garść
winogron)do dekoracji:
płatki migdałowe i
cukier w słupkachPiekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei
żółtka. Dalej ubijając dodać
olej,
skórkę z cytryny i ekstrakt
waniliowy.
Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno,
boków formy nie smarować). Na wierzch wysypać
owoce,
płatki migdałowe i słupki
cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut.P.s następnym razem
owoce zamiast na wierzchu, umieszczę w środku ciasta.
