Wykonanie

Te
brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić.
Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto” ciężkiego ciasta
biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i
likier odpowiednio je zmiekczą.Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim
likierze Alchermes i obsypaniu
cukrem.Dzieło wieńczy listek swieżej
mięty)Pomysł z tej strony.

Składniki na około 20 małych
brzoskwiń:v 300 g
mąki pszennejv 150 g
mąki ziemniaczanejv 150 g
cukruv 100 g
margaryny /masła ( tem. pokojowa)v 3
jajkav 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniav 5 łyżek
mlekav skórka otarta z jednej
cytrynySkładniki na krem budyniowy- pasticcera:v 6
żółtekv 120 gr
cukruv 1
cukier wanilinowyv 50 gr
mąki pszennejv 1/2 l
mlekav sk ó rka cytrynowa lub
olejek cytrynowy
Ciasto:Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać
cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2
zółtka, całe jako i dwa pozostałe
białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i
skórkę z cytryny i letnie
mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić
olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości
orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby
ciasteczka nie zbrązowiały.
Ciasteczka lekko ostudzic, a następnie łyżeczką lub nożykiem wyciąć w ich podstawie wgłębienie, które
potem należy wypełnić kremem.Krem:W garnku mało przypalaj ą cym si ę podgrza ć bardzo mocno
mleko, ale nie zagotowa ć . W salaterce mikserm ubić
żółtka z
cukrem i
cukrem wanilinowym na kogel
mogel. Dodać przesian ą m ą k ę i skórk ę cytrynow ą lub olejek. Do masy stopinowo dodać gor ą ce
mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić.Dekoracja:v
likier Alchermes ( włoski
likier o intensywnej czerwonej barwie), lub
czerwona galaretka rozpuszczona w ½
wody, rozcieńczony
sok malinowy.v
cukier krysztalKazde
ciasteczko stanowi połówkę
brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone
brzoskwinki zanużayć w
likierze, pozwalić aby
ciasteczka napily sie go dowoli, lekko odsączyć i obtaczyć w cukrze. Odsatwić do wyschniecia. Przed podaniem udekorować listkami
miety.

