ßßß
Te brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto” ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem.Dzieło wieńczy listek swieżej mięty)Pomysł z tej strony.
Składniki na około 20 małych brzoskwiń:v 300 g mąki pszennejv 150 g mąki ziemniaczanejv 150 g cukruv 100 g margaryny /masła ( tem. pokojowa)v 3 jajkav 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniav 5 łyżek mlekav skórka otarta z jednej cytrynySkładniki na krem budyniowy- pasticcera:v 6 żółtekv 120 gr cukruv 1 cukier wanilinowyv 50 gr mąki pszennejv 1/2 l mlekav sk ó rka cytrynowa lub olejek cytrynowy
Ciasto:Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko ostudzic, a następnie łyżeczką lub nożykiem wyciąć w ich podstawie wgłębienie, które potem należy wypełnić kremem.Krem:W garnku mało przypalaj ą cym si ę podgrza ć bardzo mocno mleko, ale nie zagotowa ć . W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel. Dodać przesian ą m ą k ę i skórk ę cytrynow ą lub olejek. Do masy stopinowo dodać gor ą ce mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić.Dekoracja:v likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy.v cukier krysztalKazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić aby ciasteczka napily sie go dowoli, lekko odsączyć i obtaczyć w cukrze. Odsatwić do wyschniecia. Przed podaniem udekorować listkami miety.
