ßßß Cookit - przepis na Makaron garganelli z białym ragu i warzywami

Makaron garganelli z białym ragu i warzywami

nazwa

Wykonanie

Wiosennych makaronów ciąg dalszy.
Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane”.
Złocisty makaron garganelli wyglądem przypomina pióro, a wywodzi się z regionu Emilia-Romania. Kształt swój zawdzięcza składaniu i zakręcaniu małych płatów jajecznego ciasta, praktycznie jeden garganelli to jeden zrolowany na patyczku i sklejony kwadracik.
Garganelli na powierzchni mają charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem.
Składniki na 4 osoby:
250 g makaronu garganelli
Na ragu:
200 g mielonej cielęciny
1 marchewka
¼ cebuli
¼ łodygi selera
¼ szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi
1 duża cukinia( lub 1 ½ małej)
Garść słodkiego zielonego groszku
Parmezan e płatkach
Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem.
Smacznego.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/05/makaron-garganelli-z-biaym-ragu-i.html