Wykonanie
Choć wiosna tego roku płata pogodowe
figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań.
Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią
sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki
bób. Miało być sycąco ale i lekko. Wy możecie dodać grilowaną
cukinię,
pomidorki,
kukurydzę,
rybę lub ulubiony
ser. Na koniec całość koniecznie
skropcie nitką
tymiankowo-
cytrynowego dressingu z
oleju rzepakowego, ktory jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej kuchni ani diecie.
1 szklanka
kaszy pęczak250 g wyłuskanego
bobu6 ćwiartek
karczochów w
olejususzone pomidory w
oleju½ szklanki czarnych
oliwek,
tymianek cytrynowyskórka i sok z połowy
cytryny eko
olej rzepakowysól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra)
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki
wody na 1 szklankę pęczaku.
Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu (
oleju lub
masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby
woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo
wody. Po ugotowaniu zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona
kasza spęcznieje i stanie się sypka.
Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a
oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej
kaszy i delikatnie mieszamy.
Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki
oleju rzepakowego, skórkę i
sok z cyrtyny, dodajemy
sól,
czosnek,
paprykę, umyte i osuszone listki
tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową
sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
P ęczak z warzywami to lekkie danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu. Podane prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące dni.