Wykonanie
Bardzo smaczne placki. Dodatek gulaszu sprawia, iż placki stają się nie tylko sytniejsze, ale i bardziej efektowne. Szczególnie teraz w okresie letnim warto je zrobić, gdy
ziemniaki są jeszcze
młode. Domyślam się, że generalnie znane są, ale postanowiłam je wystawić w swoje kuchenne okno, skoro zrobiłam je na obiad. Być może znajdą one amatorów.
80 dag
ziemniaków1
jajko1-3 łyżki
mąki (w zależności od soczystości
ziemniaków)1
cebula (12 dag)
sól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
octu winnegoSkładniki na gulasz :ok. 75 dag
wołowiny (
udziec)1 duża
papryka czerwona (ok.30 dag)1
cebula ( ok. 15 dag)3 łyżki
oleju2- 3 łyżki
mąki pszennej1 ząb
czosnku1½ szklanki
bulionu wołowegosól,
pieprz do smaku
Wykonanie gulaszu :
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach
oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym
oleju i dodajemy do
mięsa. Oprószamy
mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się, zalewamy
bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól oraz
pieprz do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut). Oczyszczoną i umytą
paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut ( w szybkowarze ok. 5 minut).Wykonanie placków ziemniaczanych :
Ziemniaki i
cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 łyżeczkę
octu winnego (zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej),
jajko,
mąkę, przyprawiamy
solą oraz
pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym
oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową. Podajemy z ulubioną surówką ( podałam z surówką z
białej kapusty . Dodatkowo wtarłam do niej 1
jabłko).