ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne placki. Dodatek gulaszu sprawia, iż placki stają się nie tylko sytniejsze, ale i bardziej efektowne. Szczególnie teraz w okresie letnim warto je zrobić, gdy ziemniaki są jeszcze młode. Domyślam się, że generalnie znane są, ale postanowiłam je wystawić w swoje kuchenne okno, skoro zrobiłam je na obiad. Być może znajdą one amatorów.
80 dag ziemniaków
1 jajko
1-3 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków)
1 cebula (12 dag)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka octu winnego
Składniki na gulasz :
ok. 75 dag wołowiny (udziec)
1 duża papryka czerwona (ok.30 dag)
1 cebula ( ok. 15 dag)
3 łyżki oleju
2- 3 łyżki mąki pszennej
1 ząb czosnku
1½ szklanki bulionu wołowego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie gulaszu :
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się, zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut). Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut ( w szybkowarze ok. 5 minut).
Wykonanie placków ziemniaczanych :
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego (zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej), jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.
Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową. Podajemy z ulubioną surówką ( podałam z surówką z białej kapusty . Dodatkowo wtarłam do niej 1 jabłko).
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/PLACKI-ZIEMNIACZANE-Z-GULASZEM.html