Wykonanie
Smaczne i sycące danie obiadowe. Można też podać na wczesną kolację. Przepis pochodzi z małej broszurki "Gotowe w mig" z sierpnia 2010r. Jest to cykliczne wydanie specjalne "mojego Gotowania". Trochę zmodyfikowałam.

Składniki na naleśniki (10 sztuk o średnicy 20 cm):2
jajka250 ml
mleka180 ml
wody1½ szklanki
mąki pszennej½-1 łyżeczka
cukru¾ łyżeczki
soliewentualnie 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki400g
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej200g
pieczarek1 mały ząbek
czosnku1
cebula (ok.80g)2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
koncentratu pomidorowego2-3 łyżki
śmietanysól,
cukier,
pieprz do smaku1-2 łyżki
olejudodatkowo :200g
startego sera mozzarellaok. 100 ml gotowego
sosu pomidorowegoolej do smażenia naleśnikówObraną i posiekaną
cebulę podsmażamy na
oleju do zeszklenia. Dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach
pieczarki, podsmażamy do odparowania nadmiaru
wody. Dodajemy
mielone mięso wraz z przepuszczonym przez praskę
czosnkiem, smażymy 10-15 minut. Doprawiamy
solą,
cukrem,
pieprzem. Dajemy
koncentrat pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy
śmietanę i posiekaną
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.Wykonanie naleśników :
Jajka mieszamy z
mlekiem, dodajemy
sól,
cukier i ewentualnie
natkę pietruszki. Dodajemy porcjami
mąkę i
wodę. Smażymy naleśniki na małej ilości
oleju z obu stron na złoty kolor. Naleśniki posypujemy połową
mozzarelli, nakładamy farsz i zwijamy w rulony. Układamy na głebokiej patelni z rozgrzanym
olejem (4-5 łyżek). Podsmażamy z obu stron. Pod koniec polewamy sosem i posypujemy resztą
mozzarelli i jeszcze chwilkę trzymamy pod pokrywką na małym ogniu. Podajemy na ciepło, zaraz po przyrządzeniu z surówką z
kapusty pekińskiej z
ananasem i
chrzanem lub surówką z białej i
czerwonej kapusty, bądź też inną ulubioną.
