ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI Z FARSZEM MIĘSNO - PIECZARKOWYM I MOZZARELLĄ

NALEŚNIKI Z FARSZEM MIĘSNO - PIECZARKOWYM I MOZZARELLĄ

nazwa

Wykonanie

Smaczne i sycące danie obiadowe. Można też podać na wczesną kolację. Przepis pochodzi z małej broszurki "Gotowe w mig" z sierpnia 2010r. Jest to cykliczne wydanie specjalne "mojego Gotowania". Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na naleśniki (10 sztuk o średnicy 20 cm):
2 jajka
250 ml mleka
180 ml wody
1½ szklanki mąki pszennej
½-1 łyżeczka cukru
¾ łyżeczki soli
ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
200g pieczarek
1 mały ząbek czosnku
1 cebula (ok.80g)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
sól, cukier, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju
dodatkowo :
200g startego sera mozzarella
ok. 100 ml gotowego sosu pomidorowego
olej do smażenia naleśników
Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażamy do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy mielone mięso wraz z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, smażymy 10-15 minut. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem. Dajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Wykonanie naleśników :
Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy sól, cukier i ewentualnie natkę pietruszki. Dodajemy porcjami mąkę i wodę. Smażymy naleśniki na małej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Naleśniki posypujemy połową mozzarelli, nakładamy farsz i zwijamy w rulony. Układamy na głebokiej patelni z rozgrzanym olejem (4-5 łyżek). Podsmażamy z obu stron. Pod koniec polewamy sosem i posypujemy resztą mozzarelli i jeszcze chwilkę trzymamy pod pokrywką na małym ogniu. Podajemy na ciepło, zaraz po przyrządzeniu z surówką z kapusty pekińskiej z ananasem i chrzanem lub surówką z białej i czerwonej kapusty, bądź też inną ulubioną.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/NALESNIKI-Z-FARSZEM-MIESNO-PIECZARKOWYM-I.html