Przeglądając ostatnio czasopisma kulinarne zainteresowałam się tym wypiekiem. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe" i został przeze mnie zmodyfikowany. Nazwa dosyć skromnie brzmi a kryje w sobie apetyczne ciasto. Jest lekkie i równie lekko i szybko się je zjada.Składniki biszkoptu (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.):6 jajek1 szkl. cukru1 cukier waniliowy120 g mąki pszennej75 g kisielu cytrynowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku cytrynowegoSkładniki masy śmietankowej :700 g śmietany kremowej 30%2 łyżki cukru pudru100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej10 biszkoptów podłużnych4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątkuSkładniki masy orzechowej :150g masła5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych5 łyżek kremu Nutella2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki kawy rozpuszczalnejdodatkowo :40 g ryżu preparowanego400 g dżemu z czarnej porzeczkigotowy lukiercytrynowyWykonanie biszkoptu :Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytrynyżółtka.Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej i stale delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną brązowym papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut.Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na 2 części. Najlepiej biszkopt upiec w przeddzień a przekroić na następny dzień.Wykonanie masy orzechowej :Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie miksujemy.Wykonanie masy śmietankowej :Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną czekoladą i dodajemy porcjami do śmietany. Czynności te wykonujemy szybko ze względu na tężenie masy.Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą żelatynę do ubitej śmietany.Wykonanie biszkoptu z ryżem :Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy całość masy śmietankowej . Przykrywamy drugą połową biszkopta.Smarujemy masą orzechową i obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym.