Wykonanie
Mój ulubiony sernik. Jest smaczny, wilgotny, puszysty i dekoracyjny. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania.Ciasto można sobie wykonać wcześniej np. w przeddzień pieczenia. Wykonanie masy serowej nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności i zabiegów.Zawsze się udaje i szybko znika ze stołu.
Składniki ciasta
czekoladowego :3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru4 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia200g
masła3
jajka4 łyżki
śmietanySkładniki masy serowej :1300 g
sera białego półtłustego150g
masła2 szklanki
cukru pudru10
jajek3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki esencji cytrynowej150g
rodzynek70 g
skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka
mąki pszennejWykonanie ciasta
czekoladowego :Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy
cukier i ponownie mieszamy.Dajemy
jajka,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na conajmniej 2 godziny do zamrażalnika.Wykonanie masy serowej :
Białka oddzielamy od
żółtek.
Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia.
Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z
rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce
mąki pszennej.
Masło ucieramy, dodajemy
żółtka,
cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami
ser zmielony dwukrotnie na maszynce.Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i esencję
cytrynową, dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą
serową.Wykonanie sernika :Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w
mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę
serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Polecam również :