Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam delikatny sernik na zimno z dodatkiem
ajerkoniaku na
biszkoptowym spodzie. Na warstwie serowej położona jest
galaretka wzbogacona musem
malinowym, a na samym wierzchu kuleczki
bitej śmietany lekko posypane
kakao.Ten sernik jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i
mogę śmiało zaliczyć go do udanych, bo jest bardzo smaczny. Polecam :)
Składniki na
biszkopt * (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):¾ szkl.
cukru4
jajka80 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru z naturalną
wanilią½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Warstwa serowa :700g
serka mascarpone lub kremowgo,
śmietankowego o gęstej konsystencji1-1½ szklanki
ajerkoniaku½ szklanki
cukru pudru400 ml
śmietanki 30%6 łyżeczek
żelatyny + zimna
woda + wrzątekWarstwa owocowa :500 - 600 g świeżych
malin (poza sezonem mogą być mrożone)5 łyżek
cukru2
galaretki malinowewoda jako uzupełnienie przecieru
malinowego do obj. 1litraWarstwa śmietanowa :500ml
śmietanki2 pełne łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3 łyżeczki
żelatynykakao do posypaniaWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.Wykonanie warstwy serowej :
Serek miksujemy na małych obrotach, wlewając wąskim strumieniem
ajerkoniak. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i umieszczamy w lodówce.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (można ewentualnie podgrzać, gdyby nie chciała się rozpuścić, ale nie gotować!).Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder. Porcjami dodajemy do schłodzonego
serka i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem jeszcze ciepłą, płynną
żelatynę. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wykładamy na
biszkopt. Zanim włożymy do lodówki możemy wykonać za pomocą szpatułki z ząbkami wzorek (nie koniecznie), wówczas nasze ciasto będzie efektowniej wyglądać, a
galaretka będzie mocniej trzymać się warstwy serowej.Wykonanie warstwy owocowej :
Maliny płuczemy, osączamy z
wody, miksujemy i przecieramy przez sitko. Odmierzamy ilość uzyskanego przecieru. Do oddzielnego naczynia wsypujemy
galaretki i zalewamy wrzątkiem w ilości będącej uzupełnieniem przecieru do objętości 1 litra. Schładzamy w lodówce, a gdy zacznie tężeć wylewamy na warstwę
serową. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia
galaretki.Wykonanie warstwy śmietanowej :
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała rozpuścić się, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia).Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy
cukier puder,
cukier wanilinowy i cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą
żelatynę. Całość mieszamy na małych obrotach, tylko do dokładnego wymieszania się składników. Wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o średncy otworu 9 mm.Nakładamy na
galaretkę kuleczki
śmietanowe jedna obok drugiej. Wierzch opruszamy niewielką ilością
kakao. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Polecam również :