Wykonanie
Wykwintny i dość szybki w wykonaniu sernik nie wymagający pieczenia. Tego typu słodkości są bardzo cenione zwłaszcza przez tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na jego spędzanie w kuchni, bądź ochoty korzystania z piekarnika, ale mają wielką ochotę na delektowanie się czymś smacznym i oryginalnym. Drobno pokruszone
wafelki i
chałwa w połączniu z roztopionym
masłem i schłodzeniu stanowią zwarty, aromatyczny spód. Na tym spoczywa warstwa serowa z dodatkiem
kakao. Druga warstwą jest
bita śmietana z zanurzonymi w niej drobno pokrojonymi
brzoskwiniami. Wierzch sernika posypany jest wiórkami
mlecznej czekolady.Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie "Babeczki" nr 11/96. Jak to zwykle się u mnie zdarza zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań. Sernik ten robiłam już multum
razy, ale ostatnio jakoś tak odstawiony został do lamusa. Wreszcie doczekał się zasłużonego wznowienia.

Składniki na spód (duża tortownica o średnicy 30cm):200 g
wafelków o smaku
śmietankowym lub
waniliowym200 g
chałwy o smaku
orzechowym lub
waniliowym100 g
masłaSkładniki masy serowej :750 g
serka śmietankowego kremowego4
żółtka150 g
masła250 ml
śmietanki kremowej1 szklanka
cukru pudru16 g
cukru wanilinowego lub z naturalną
wanilią3 łyżki ciemnego
kakao4 - 5 łyżeczek
żelatyny + ok. ¼ zimnej
wody + ¼ wrzątkuSkładniki masy
śmietanowo - brzoskwiniowej :500 ml
śmietanki kremowej2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego lub z naturalną
wanilią3 łyżeczki
żelatyny + ok. ¼ zimnej
wody + ¼ wrzątku1 puszka
brzoskwińdodatkowo :wiórki
czekolady mlecznejWykonanie
spodu :Drobno pokruszone
wafelki mieszamy z pokruszoną
chałwą i roztopionym
masłem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce ( nie schładzamy zbyt mocno).Wykonanie masy serowej :
Masło ucieramy robotem ręcznym do białości. Dodajemy
cukier puder i
wanilię.
Jajka sparzamy wrzątkiem i dodajemy po jednym
żółtku, dalej ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po 1 łyżce
serka śmietankowego. W trakcie dodawania
serka wsiewamy małymi porcjami
kakao.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą
serową.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą do napęcznenia, po czym rozpuszczamy ją w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, mieszając robotem na najmniejszych obrotach.Masę
serową wykładamy na
waflowo-
chałwowy spód, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni i odstawiamy do zatężenia w chłodnie miejsce ( np. do lodówki).Wykonanie masy
śmietanowo - brzoskwiniowej :
Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy
cukier,
wanilię. Wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę i delikatnie mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Dodajemy pokrojone w kostkę
brzoskwinie, mieszamy i natychmiast wykładamy na warstwę
serową. Równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami
mlecznej czekolady.



Polecam również :W kuchni na wesoło :Właściciel przydrożnej gospody
mówi do żony:- Porcja zająca dla tego starszego pana!- Może lepiej zaproponować mu coś innego?- Dlaczego?- Słyszałam jak mówił do faceta, który
siedzi za nim przy stoliku, że jest myśliwym. Jeszcze pozna, że nasz zając to kot!