ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI W RUMIE

CIASTO CZEKOLADOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI W RUMIE

nazwa

Wykonanie

Efektowna, słodka propozycja na długie jesienne wieczory. Ciasto, czekolada, śliwki suszone i do tego jeszcze rum ....mmmm... to jak najbardziej trafne połączenie! Przygotowanie tego ciasta nie jest czasochłonne, co stanowi dodatkowy walor tego wypieku. W mokre i ponure listopadowe popołudnie porcyjka tej słodkości do filiżanki herbaty czy kawy z pewnością wielu smutasom poprawi nieco nastrój.
Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki :
400 g mąki pszennej
300 g cukru
200 g śliwek suszonych
200 g masła
5 jajek
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml rumu
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
dodatkowo na polewę :
2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (2x 100 g)
2 łyżki mleka
25 g startej czekolady białej
Wykonanie ciasta :
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na ok. 30 minut. Masło, olej, wodę i cukier podgrzewamy, stale mieszając, do roztopienia się tłuszczu i cukru, aż powstanie gładka płynna masa. Po przestudzeniu dodajemy żółtka, kakao i dokładnie mieszamy. Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę, dalej delikatnie mieszając. Całość przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm . Śliwki osączamy z rumu, dzielimy na połówki i układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Po przestudzeniu dajemy polewę czekoladową* i posypujemy startą białą czekoladą.
* Wykonanie polewy czekoladowej:
Tabliczki czekolady łamiemy na małe kawałki i dajemy do naczynia z mlekiem, umieszczamy w drugim większym naczyniu z wrzątkiem i mieszając od czasu do czasu trzymamy w kąpieli wodnej do chwili rozpuszczenia się czekolady (naczynie z wodą ewentualnie podgrzewamy). Wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i dalej mieszamy do lekkiego przestudzenia się polewy. Dodajemy rum jaki nam pozostał z osączenia śliwek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/CIASTO-CZEKOLADOWE-Z-SUSZONYMI-SLIWKAMI-W-RUMIE.html