Wykonanie
Jest to jedno z ciast, które gościło ostatnio na moim rodzinnym
stole wielkanocnym. Dawno nie robiłam tego ciasta, dlatego też po krótkiej naradzie rodzinnej postanowiłam je upiec na tegoroczną Wielkanoc. Przepis dość stary, pochodzi z książki Przepisy Czytelników - jesień wydanej w 1994r. Ciasto jest bardzo smaczne i dekoracyjne. I dodam, że zastępuje u nas tradycyjny, wielkanocny mazurek, gdyż ten ostatni jakoś się nie przyjął w mojej kuchni.


Składniki na ciasto :30 dag
mąki pszennej25 dag
masła10 dag
cukru pudru + 3 łyżki do
bezy4
jajka4 łyżki
śmietany1 łyżka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy (16 g)30 dag
powideł śliwkowych30 dag
rodzynek20 dag
moreli suszonych15 dag
orzechów włoskich drobno mielonych15 dag
migdałów drobno mielonychSkładniki na krem :4
żółtka4 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy (16 g)2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej½ litra
mleka200g
masłasok z 1
cytrynyskórka otarta z połowy
cytrynyWykonanie ciasta :
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i siekamy z ochłodzonym
masłem do uzyskania "drobnej
kaszki". Dodajemy
cukier, 4
żółtka,
śmietanę i
cukier waniliowy.Ciasto dokładnie wyrabiamy. Powinno być dość luźne, nie za gęste. Rozprowadzamy równomiernie na dwóch identycznych blachach ( 28 x 40 cm ) wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Oba ciasta smarujemy powidłami. Na powidła dajemy pianę z 4
białek ubitą na sztywno z 3 łyżkami
cukru pudru. Oba placki posypujemy obficie rozdrobnionymi
bakaliami.Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.
Bakalie można przykryć folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed ich nadmiernym wysuszeniem lub przypaleniem.Wykonanie kremu :
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną, i mieszamy z 1 szklanką
mleka zimnego. Drugą szklankę
mleka zagotowujemy, wlewamy zaprawę
żółtkowo-mączną i stale mieszając zagotowujemy do zagęstnienia i utraty surowizny.
Masło ucieramy do białości i dajemy porcjami przestudzony
budyń żółtkowy.Do utartego kremu dodajemy
sok z cytryny i startą
skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy.Wykończenie :
Bakaliową warstwę jednego z placków smarujemy równomiernie kremem.Przykrywamy drugim plackiem tak, aby na wierzchu były
bakalie.Lekko dociskamy na całej powierzchni.Ciasto jest lepsze, gdy poleży co najmniej 1 dobę w chłodnym miejscu.
