Wykonanie


Opis : Pani Walewska to jedno z najlepszych
polskich ciast. Ulubione ciasto mojego
Męża, który pochłania je kawałek za kawałkiem, a zaznaczę, że za wypiekami nie przepada i inne ciasta mogą być mu obojętne, ale Pani Walewskiej/Pychotki nie odmówi nigdy. Krótko i na temat napisze tylko tyle, że tego ciasta nie można nie pokochać. Po kilku próbach pieczenia owego ciasta, postanowiłam zebrać te wszystkie przepisy, które wykorzystywałam w jeden przepis i tak powstała moim zdaniem najlepsza wersja Pani Walewskiej/Pychotki, jaką miałam okazję jeść.Dwa placki półkruche (Ci, którzy piekli Torcik Z
Bezą,
Bitą Śmietaną I
Galaretką wiedzą o jakie ciasto półkruche chodzi, ponieważ to prawie taki sam rodzaj ciasta z
bezą) posmarowane powidłami śliwkowymi, przykryte chrupiącą
bezą z
orzechami i
migdałami,a po środku krem budyniowo-
maślany z
rodzynkami, których nie może zabraknąć w tym kremie. Po prostu Pychotka, bo to jej drugie imię.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis zaczerpnięty z różnych źródełIlość : blaszka o wym. 32/23 cmSkładniki Na Ciasto Półkruche :400 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia0 , 5 łyżeczki sosy oczyszczonej200 g masła/margaryny100 g
cukru pudru2 pełne łyżki gęstej
śmietany4
żółtkaSkładniki Na
Bezę :4
białka200 g
cukru kryształuSkładniki Dodatkowe :ok. 400 g
powideł śliwkowychok. 200 g posiekanych
orzechów włoskichok. 100 g
płatków migdałowychSkładniki Na Krem Budyniowo-
Maślany :0,5 l
mleka4 łyżki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej3 pełne łyżki
mąki pszennej2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka250 g masła/margaryny100 g
rodzynek (wcześniej zamoczonych)Przygotowanie Ciasta Półkruchego :
Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę.Dodać
proszek do pieczenia.Dodać
sodę.Wymieszać.Dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło/margarynę.Dodać
cukier puder.Dodać
śmietanę.Dodać
żółtka.Szybko wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję i zwartą kulę.Podzielić ciasto na dwie części.Każdą włożyć do woreczka.Włożyć na 20 min. do zamrażalnika, aby stwardniało.Przygotowanie
Bezy :Pod koniec chłodzenia ciasta, należy wlać
białka do miski.Ubić je na sztywno.Dodawać stopniowo
cukier, stale ubijając do momentu, kiedy
białka staną się lśniące i gęste w konsystencji.Wyrównać wierzch
białek i podzielić na dwie części.Przygotowanie Ciasta Półkruchego Z
Bezą :Z papieru do pieczenia wyciąć 2 sztuki o wymiarze
spodu formy.Jedną część ciasta położyć na wyciętym papierze do pieczenia.Przykryć folią spożywczą.Rozwałkować wałkiem do brzegów papieru.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Ciasto na papierze włożyć do formy.Posmarować połową zawartości
powideł śliwkowych.Posmarować połową zawartości ubitych
białek.Posypać połową zawartości
orzechów włoskich.Posypać połową zawartości
płatków migdałowych.Włożyć ciasto do piekarnika.Piec 20-25 min. do momentu zezłocenia się
bezy.Ciasto wyciągnąć z formy (najlepiej nakładając delikatnie trochę mniejszą lub taką samą jak rozmiar placka deskę - deska powinna dotykać ciasta).Odłożyć do ostudzenia.Upiec drugi placek w taki sam sposób.Przygotowanie Kremu Budyniowo-
Maślanego :Chwilę po włożeniu ciasta z
bezą do piekarnika, należy odlać połowę zawartości
mleka do wyższego naczynia.Dodać obie
mąki.Dodać
żółtka.Wymieszać wszystko na jednolitą masę bez grudek (można sobie pomóc mikserem lub blenderem).Do średniego rondla wlać pozostałość
mleka.Dodać
cukier.Dodać ekstrakt
waniliowy.Doprowadzić do zagotowania.Do gotującego się
mleka wlać wcześniej przygotowane
mleko z
mąką.Cały czas mieszać drewnianą szpatułką do momentu, kiedy
budyń się zagotuje i przestanie gęstnieć.
Budyń wylać na duży talerz.Przykryć drugim talerzem o takim samym rozmiarze.Odłożyć w chłodne miejsce do ostudzenia.
Masło zmiksować na puszysto.Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu.Miksować do połączenia się składników.Dodać odsączone i osuszone
rodzynki.Krótko zmiksować, aby
rodzynki pozostały w dalszym ciągu w całości.Przygotowanie Końcowe :Na jeden z placków wyłożyć krem budyniowy.Rozsmarować równo.Położyć drugi placek.Schłodzić do momentu stwardnienia kremu.