Wykonanie
Torcik
rabarbarowy to smaczne, lekkie, nie za słodkie, aromatyczne ciasto
biszkoptowe z lekko
winną masą, dobrze sprawdzające się zwłaszcza na ciepłe wiosenno - letnie dni.Bazą do wykonania masy jest krem
rabarbarowy, którego przepis opublikowałam poprzednio na blogu.Gdy mamy już wcześniej zrobiony krem (można przechowywać go w lodówce ok. 1 tydzień) wówczas wykonanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy.Ciasto jest raczej proste w wykonaniu, a krem
rabarbarowy można zastąpić innym tego typu np.
cytrynowym,
malinowym,
pomarańczowym, itp.To ciasto
rabarbarowe jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który jak ocenili moi najbliżsi
mogę zaliczyć do udanych, więc i Wam polecam ♥

Składniki
biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):8
jajek (duże, L)1¼ szklanki
cukru1½ szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masy
śmietanowo - rabarbarowej :250g
rabarbaru (najlepiej czerwonego,
malinowego)1 mała
cytryna1 szklanka
cukru + 2 łyżki do zasypania
rabarbaru½ szklanki
wody100g
masła2
jajka (duże L)1
żółtko600 ml
śmietanki 30% do ciast i deserów1
galaretka o smaku
truskawkowym (ew.
malinowym) + ½ szklanki wrzątkuSkładniki polewy rabarbarowej :250g
rabarbaru (najlepiej czerwonego,
malinowego) + 2 łyżki do zasypania
rabarbaru½ szklanki
wody5-6 łyżek
cukru1
galaretka o smaku
truskawkowym (ew.
malinowym) + 1 szklanka wrzątkuWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier prawie rozpuści się. Wlewamy
żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź
łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.Przed przełożeniem masą
biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.Wykonanie masy
śmietanowo - rabarbarowej :
Rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami
cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki
wody i gotujemy, prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się.Rondelek z
rabarbarem zestawiamy z ognia.
Cytrynę dokładnie myjemy szczoteczką i sparzamy wrzątkiem. Na tarce o małych oczkach ścieramy tylko żółtą część skórki, wyciskamy sok.W rondelku najlepiej o grubym dnie, ustawionym na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia rozpuszczamy 100 g
masła.Do rozpuszczonego
masła wlewamy sok ze startą
skórką z cytryny, dokładnie mieszamy, dodajemy rozgotowany
rabarbar nie przerywając mieszania.Po ok. 2 minutach wsypujemy 1 szklankę
cukru i dalej mieszamy.Po ok. 10 min. wlewamy zmiksowane żółta z
jajkami i trzymamy na ogniu jeszcze 15 minut, mieszając prawie stale.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na krótko do częściowego ostudzenia, po czym przecieramy przez sitko i przekładamy do słoika i zamykamy. Jeżeli nie przeszkadzają nam włókienka
rabarbaru i
skórka cytrynowa możemy pominąć przecieranie przez sitko.Po całkowitym ostudzeniu wkładamy otrzymany krem do lodówki.Krem
rabarbarowy najlepiej wykonać co najmniej w przeddzień wykonania masy
śmietanowo-rabarbarowej.
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku (gdyby nie chciała się rozpuścić dolewamy nieco wrzątku i delikatnie podgrzewamy stale mieszając, ale nie dopuszczamy do zagotowania).Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietankę. Stale mieszając dużą łyżką lub
łopatką, małymi porcjami dodajemy do niej schłodzony krem
rabarbarowy, a następnie cienkim strumieniem lub małą łyżeczką jeszcze ciepłą
galaretkę.Połowę masy wykładamy na dolny blat
biszkoptu, równomiernie rozprowadzamy, na krótko wkładamy do lodówki, aby masa nieco stężała, po czym przykrywamy drugim blatem
biszkoptowym.Na
biszkopt wykładamy pozostałą porcję masy, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wkładamy do lodówki.Wykonanie polewy rabarbarowej :Podobnie jak przy wykonywaniu masy
śmietanowo - rabarbarowej,
rabarbar myjemy (nie obieramy), kroimy na ok. 1cm kawałki, zasypujemy w rondelku najlepiej o grubym dnie 2 łyżkami
cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, po czym ustawiamy na małym ogniu, na siatce chroniącej od przypalenia, wlewamy ok. ½ szklanki
wody i gotujemy , prawie stale mieszając, do chwili, aż całkowicie rozpadnie się. Rondelek z
rabarbarem zestawiamy z ognia. Miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko.Te czynności możemy wykonać łącznie tzn. rozgotować 500g
rabarbaru w ½ ( w razie potrzeby można dolać nieco
wody) i podzielić na dwie równe części: jedną do masy , drugą do polewy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i stale mieszając wlewamy do zmiksowanego
rabarbaru, odstawiamy do chwili aż zacznie tężeć.Tężejącą polewę wylewamy delikatnie (ewentualnie wykładamy łyżką) na schłodzoną masę
śmietanowo -
rabarbarową, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.


Polecam również :