ßßß
Składniki:Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm4 duże jajka180 cukru60 g pszennej mąki80 g kukurydzianej skrobii1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej cytrynyKrem cytrynowy200 ml soku z cytryny4 żółtka100 ml wody180 g cukru30 g kukurydzianej skrobii50 g masła, niesolonegoMus truskawkowy250 g truskawek, u mnie mrożone90 g cukru300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38%5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liskiDodatkowo600 g śmietanki kremówki, 38%300 g świeżych truskawek
Jaja z cukrem zaparz w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki.Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj na gładką i lśniącą masę. Przykryj powierzchnię kremu folią. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Ostudź krem.Mocz żelatynę w zimnej wodzie przed 20 minut. Truskawki zmiksuj, wymieszaj z cukrem i podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wymieszaj z ubitą śmietaną.Przygotuj obręcz o średnicy biszkoptu. Umieść pierwszy placek. Posmaruj środek cytrynowym kremem, a następnie pokryj połową truskawkowego musu. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Zakończ ostatnim plackiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc.Ubij śmietankę a sztywno. Napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolną końcówką, u mnie podłużna. Udekoruj brzegi tortu i wierzch śmietaną, a następnie udekoruj truskawkami i ewentualnie listkami melisy lub mięty lub jadalnymi kwiatkami.