Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z
truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi) mój kulinarny ekspertyment.Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej
żelatyny.
Ser w połączeniu z
masłem i
ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do wykonania ciasta jest
ser poczyniony domowym sposobem z
mleka,
śmietany i
jajek.Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego
twarogu, jednakże warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.Spód ciasta stanowi blat
biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych
truskawek zagęszczonych
galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana
ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami
gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki
truskawek ozdobione
czekoladą.Sernik na zimno stracciatella z
truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam ♥

Składniki
biszkoptu :4
jajka (duże, L)4 łyżki
wody125 g
cukru125 g
mąki pszennejszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaSkładniki warstwy truskawkowej :800 g
truskawek1 łyżka
soku z cytryny2
galaretki truskawkowe3 łyżki
cukruSkładniki warstwy serowej :2 l
mleka wiejskiego świeżego 3.2%600 g
śmietany 18% (gęsta, kwaśna)5
jajek (duże, L)200 g
masła½ szklanki
cukru pudru1½ szklanki
ajerkoniakuok. 1/3 tabliczki
gorzkiej czekoladydodatkowo :100 g
białej czekolady25 g
gorzkiej czekoladypołówki
truskawek do dekoracjiWykonanie
biszkoptu :
Żółtka ucieramy z
cukrem i gorącą
wodą do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodajemy do masy
żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Z upieczonego
biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wykonanie warstwy serowej :
Mleko,
śmietanę i
jajka miksujemy i wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na siatce zabezpieczajacej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurajac delikatnie
łopatką po dnie garnka.Gdy powstanie
ser, a
serwatka stanie się klarowna jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy całą zawartość garnka na gęste sitko i pozostawiamy
ser do osiąknięcia z
serwatki (możemy delikatnie ugnieść
ser np. łyżką, aby usunąć resztki
serwatki, lub zrobić go w przeddzień pozostawiając na sitku na noc).
Masło miksujemy końcówkami miksującymi robota z
cukrem pudrem do kremowej konsystencji, dajemy porcjami otrzymany
ser, a następnie wlewamy małymi porcjami
ajerkoniak, mieszając na zmniejszonych obrotach.Na końcu dodajemy zwiórkowaną
gorzką czekoladę delikatnie mieszając.Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny.Dajemy do rondelka najlepiej z grubym dnem i rozprażamy na średnim ogniu. Wsypujemy
cukier i stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania. Wsypujemy
galaretki, wyłączamy ogrzewanie i stale mieszamy do rozpuszczenia się
galaretek. Nie gotujemy, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej w lodówce).Nakładanie warstw na
biszkopt :Gęstniejącą masę
truskawkową wykładamy na
biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.Jeżeli będzie dość gęsta możemy od razu delikatnie wyłożyć masę
serową, jeżeli nie to schładzamy w lodówce, ale nie za długo.Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną
białą czekoladą i układamy na jego obwodzie połówki dorodnych świeżych
truskawek wraz z szypułkami.
Truskawki ozdabiamy roztopioną
gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.





Polecam również :