ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam kolejne ciasto z truskawkami i kolejny udany (jak ocenili moi najbliżsi) mój kulinarny ekspertyment.
Ten sernik na zimno nie wymaga w warstwie serowej żelatyny. Ser w połączeniu z masłem i ajerkoniakiem daje po schłodzeniu zwartą konsystencję. Bazą do wykonania ciasta jest ser poczyniony domowym sposobem z mleka, śmietany i jajek.
Oczywiście można wykonać sernik z dobrego półtłustego twarogu, jednakże warto poświęcić nie tak dużo przecież czasu, aby nasz finalny produkt był smaczniejszy.
Spód ciasta stanowi blat biszkoptowy, na którym położona jest warstwa masy truskawkowej wykonana z prażonych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Wierzchnią warstwą jest lekko alkoholizowana ajerkoniakiem masa serowa z zatopionymi drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. Walorów estetycznych dodają ułożone na obwodzie sernika połówki truskawek ozdobione czekoladą.
Sernik na zimno stracciatella z truskawkami jest bardzo smaczny, nie za słodki i lekki w jedzeniu. Warto się skusić, polecam ♥
Składniki biszkoptu :
4 jajka (duże, L)
4 łyżki wody
125 g cukru
125 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Składniki warstwy truskawkowej :
800 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru
Składniki warstwy serowej :
2 l mleka wiejskiego świeżego 3.2%
600 g śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
5 jajek (duże, L)
200 g masła
½ szklanki cukru pudru
1½ szklanki ajerkoniaku
ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
dodatkowo :
100 g białej czekolady
25 g gorzkiej czekolady
połówki truskawek do dekoracji
Wykonanie biszkoptu :
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściągamy przyrumienioną "skórkę" i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie warstwy serowej :
Mleko, śmietanę i jajka miksujemy i wlewamy do garnka. Garnek stawiamy na siatce zabezpieczajacej przed przypaleniem i ogrzewamy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie szurajac delikatnie łopatką po dnie garnka.
Gdy powstanie ser, a serwatka stanie się klarowna jeszcze chwilę trzymamy na ogniu do zagotowania, po czym zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy całą zawartość garnka na gęste sitko i pozostawiamy ser do osiąknięcia z serwatki (możemy delikatnie ugnieść ser np. łyżką, aby usunąć resztki serwatki, lub zrobić go w przeddzień pozostawiając na sitku na noc).
Masło miksujemy końcówkami miksującymi robota z cukrem pudrem do kremowej konsystencji, dajemy porcjami otrzymany ser, a następnie wlewamy małymi porcjami ajerkoniak, mieszając na zmniejszonych obrotach.
Na końcu dodajemy zwiórkowaną gorzką czekoladę delikatnie mieszając.
Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dajemy do rondelka najlepiej z grubym dnem i rozprażamy na średnim ogniu. Wsypujemy cukier i stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania. Wsypujemy galaretki, wyłączamy ogrzewanie i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Nie gotujemy, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdyby nie chciały się rozpuścić.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (najlepiej w lodówce).
Nakładanie warstw na biszkopt :
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.
Jeżeli będzie dość gęsta możemy od razu delikatnie wyłożyć masę serową, jeżeli nie to schładzamy w lodówce, ale nie za długo.
Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy wierzch sernika zwiórkowaną białą czekoladą i układamy na jego obwodzie połówki dorodnych świeżych truskawek wraz z szypułkami.
Truskawki ozdabiamy roztopioną gorzką czekoladą za pomocą rękawa z koncówką o bardzo małym otworku. Na środku możemy wykonać delikatną krateczkę lub ozdobić wg własnego uznania.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/06/SERNIK-STRACIATELLA-NA-ZIMNO-Z-TRUSKAWKAMI.html