Wykonanie

Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tyle małych przekąsek, dlatego przepis polecam na małe spotkania w rodzinie lub z przyjaciółmi :)Klasyczne
maki:3 prasowane algi morskie (
nori)250g
ryżu do sushi70g
łososiapapryczka chiliogórekpół
pomarańczymata bambusowa
sos sojowyczarny
sezamRyż zagotuj wg instrukcji na opakowaniu, pozostałe składniki pokrój. Rozsmaruj
ryż na
nori zostawiając 2 cm od dołu płata. Ułóż składniki, nie dodawaj ich za dużo, gdyż ciężko Ci będzie je zwinąć.Ja podzieliłam
maki na ostre - z
chili i wersję dla dzieci - z
pomarańczą.
Zwiń rulony używając maty, dokładnie dociskając, a następnie pokrój
ostrym nożem na kawałki (6-8). Tuż przed zjedzeniem każdy kawałek zanóż w
sosie sojowym i delikatnie posyp czarnym
sezamem.Naleśnikowe
maki:150g
mąki120ml
mleka3 łyżki
oleju1
jajkosólpół
pomarańczyogórek50g
łososiagarść
nasion słonecznikaserek śmietankowy (typu Almette, Twój Smak)świeża
natka pietruszkisos sojowyNaleśniki usmaż, jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj więcej
mleka. Będą Ci potrzebne 3-4 naleśniki. Zimne naleśniki posmaruj cieńką warstwą
serka, całe. Ułóż mniej więcej 5 cm od brzegu składniki również pamiętając, aby nie było ich za dużo. Ja zrobiłam dwa rodzaje:
słonecznik,
ogórek,
pomarańcza oraz
łosoś,
ogórek,
pomarańcza,
natka pietruszki.
Zwiń w rulony i pokrój na kawałki. Tuż przed zjedzeniem również zanóż w
sosie sojowym.Smacznego!