Wykonanie

Przepis jest bardzo łatwy. Wystarczy nam:
chleb pokrojony na kromki. Świetnie nadaje się do tego czerstwy
chleb z którym nie mamy co zrobić. Może być tostowy,
bułki,
chałki, co tylko chcemy.
jajkowoda lub
mlekozioła,
pieprz,
sóltłuszcz do smażeniadowolne dodatki -
żółty ser,
ketchup,
cukier,
dżemDo
jajka dodajemy mniej więcej tyle wody/mleka ile zajmuje
jajko, dodajemy
sól,
pieprz, dowolne
przyprawy (u mnie
zioła prowansalskie, ale może być np.
papryka,
tymianek). Mieszamy widelcem do połączenia składników. Maczamy w tym
chleb z obu stron i wkładamy na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz.Jeśli ktoś lubi to może włożyć na wierzch, lub
między dwie usmażone kromki,
żółty ser.Jeść można samo, na ostro - z
ketchupem,
serem,
szynką, lub na słodko - z
cukrem,
dżemem,
serkiem homogenizowanym.