ßßß Cookit - przepis na Risotto z jarmużem i szparagami

Risotto z jarmużem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Nastał sezon na szparagi, a dodatkowo w Biedronce znalazłam jarmuż. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
W przepisie jarmuż można zastąpić np. liśćmi szpinaku, a zielone szparagi białymi. Powstaje pyszne i sycące danie.
/przepis własny/
500 g zielonych szparagów
200 g jarmużu
400 g białego ryżu
2 sztuki małych cebul lub jedna duża
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła + olej do smażenia
60 ml białego wina wytrawnego (można zastąpić bulionem)
310 ml gorącej wody
1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
3 plastry sera
sól, pieprz
szczypta imbiru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta chili
Szparagi umyć, odkroić ok. 1 cm końcówek. Obrać ze skórki poniżej główki (chyba, że mamy cienkie szparagi, to nie ma potrzeby obierania). Pokroić szparagi na 1cm kawałki. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucić pokrojone szparagi i gotować ok. 3-4 minuty. Odcedzić z wody.
Jarmuż opłukać, porwać na kawałki odrzucając twarde części łodygi.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Smażyć ok. 2 minuty. Dodać posiekany na kawałki czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie dodać jarmuż. Smażyć, aż nieco zmięknie.
310 ml gorącej wody i wino wlać do garnka. Wrzucić ryż. Gdy zacznie się gotować dodać jarmuż oraz szparagi oraz przyprawy/ Gotować mieszając, aż woda się wygotuje. Wtedy dolewamy po trochu bulionu i gotujemy aż znowu bulion się wygotuje. Wtedy znowu podlewamy ryż wodą i tak aż do momentu, aż ryż będzie miękki. Wyłączamy gaz. Na koniec odprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kawałki sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści.
Uwaga! Ryżu do risotto nie płuczemy wodą, ponieważ skrobia w nim zawarta ma nadać daniu kremową konsystencję.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/05/Risotto-z-jarmuzem-i-szparagami.html