Wykonanie
Ostatnio jestem strasznie zabiegana, więc nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni (zresztą chyba od jakiś 5 lat go nie miałam zbyt dużo ;)). Także stawiam na szybkie dania. Jeszcze szybsze i łatwiejsze niż do tej
pory. Przez najbliższe 3 miesiące
będę pewnie publikować zaległe przepisy.Dziś dwa przepisy stworzone na jednej bazie.
Sałatka z zupek chińskich jest zmodyfikowaną wersją podaną przez teresap . Od razu mówię, że na co dzień nie jem takich wytworów jak zupki w proszku, chińskie itp. Także bierzcie to przy mojej ocenie dania. Drugie danie, nazwijmy to szumnie zapiekanką z zupek chińskich, jest moim wytworem z jedzenia znalezionego w lodówce. Jeśli chodzi o
sałatkę to jest smaczna, ni mniej ni więcej. Jest dobra, ale brakuje mi w niej jakiegoś przeważającego smaku. Czegoś bardziej z charakterem. Nadaje się jako dodatek do obiadu z
mięsem. Zapiekankę doprawiłam,dodałam
mięsa, zyskała nieco charakteru. Mnie pasowało :)2 zupki chińskie (u mnie Vifon
kurczak złoty i
kurczak po tajsku)1
ogórek2 duże
pomidory (lub 4 mniejsze)1 puszka
kukurydzypół
papryki czerwonej2 łyżki
majonezu1 łyżka
ketchupu pikantnego
Makaron z zupek rozkruszamy. Dodajemy wszystkie
przyprawy z opakowań. Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory,
ogórka i
paprykę, odsączoną
kukurydzę. Wszystko mieszamy. Po dodaniu
majonezu i
ketchupu znowu mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Smaki się przejdą, a
makaron zmięknie.
sałatka z zupek chińskich (wg przepisu powyżej)
mięso lub
szynka (u mnie 1 duży
schabowy, można zastąpić
szynką, ale najlepiej żeby była dość czujna albo usmażona
pierś z kurczaka doprawiona
solą i
pieprzem)1 ugotowany
ziemniak (ja dodałam, ale uważam, że jest dość obojętny, także można pominąć)
zioła prowansalskieketchup,
majonezsól,
pieprzDo sałatki dodajemy pokrojone w kostkę
mięso, ew.
ziemniaka. Dodajemy
ketchupu i
majonezu (u mnie zapiekanka była robiona na drugi dzień, więc
majonez zdążył już się wchłonąć. Dodajemy wg upodobań). Posypujemy
ziołami prowansalskimi (nie żałujemy ;)),
solą,
pieprzem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy w mikrofalówce, tak żeby było ciepłe.
Smacznego!