ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

nazwa

Wykonanie

Pyszne, proste, smaczne i sycące danie. Przepis Piadiny . Makaron po bolońsku to sposób na pyszny obiad. Przyznam, że uwielbiam makarony i zapiekanki, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis, nabrałam ochoty na zapiekankę makaronową.
Składniki:
0,5 kg makaronu typu świderki
0,5 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
2 duże lub 3 małe cebule
1 ząbek czosnku
30 dag przecieru pomidorowego
2 kostki mięsne (lub rosołowe)
2-3 łyżki oliwy
30 dag sera żółtego
masło lub margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dag
przyprawy do smaku (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka słodka, cukier)
ew. papryka i pomidor
Wykonanie :
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.
Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do cebuli dodać sprasowany czosnek, chwilę smażyć. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Smażymy przez chwilę, następnie dodać mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać przyprawy do smaku. Dusić ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.
Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Szklaną formę żaroodporną lub garnek wysmarować masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3 makaronu, posypać 1/4 sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów makaron, ser, sos; makaron, ser, sos - i na końcu posypać resztą sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.
Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki masła, oprószyć suszoną pietruszką i papryką.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/10/Zapiekanka-bolonska.html