Wykonanie
Pyszne, proste, smaczne i sycące danie. Przepis Piadiny .
Makaron po bolońsku to sposób na pyszny obiad. Przyznam, że uwielbiam
makarony i zapiekanki, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis, nabrałam ochoty na zapiekankę
makaronową.Składniki:0,5 kg
makaronu typu świderki0,5 kg
łopatki wieprzowej (zmielonej)2 duże lub 3 małe
cebule1 ząbek
czosnku30 dag
przecieru pomidorowego2 kostki
mięsne (lub rosołowe)2-3 łyżki
oliwy30 dag
sera żółtegomasło lub
margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dag
przyprawy do smaku (
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
majeranek,
tymianek,
suszona pietruszka,
papryka słodka,
cukier)ew.
papryka i
pomidorWykonanie :
Makaron ugotować al dente, przelać zimną
wodą, zostawić pod przykryciem.
Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na
oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do
cebuli dodać sprasowany
czosnek, chwilę smażyć. Można dodać pokrojonego w kostkę
pomidora i
paprykę. Smażymy przez chwilę, następnie dodać
mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki
wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać
przyprawy do smaku. Dusić ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.
Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.Szklaną formę żaroodporną lub garnek wysmarować
masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3
makaronu, posypać 1/4
sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów
makaron,
ser, sos;
makaron,
ser, sos - i na końcu posypać resztą
sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki
masła, oprószyć
suszoną pietruszką i
papryką.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.
Smacznego!