ßßß Cookit - przepis na Zupa kapuściana

Zupa kapuściana

nazwa

Wykonanie

Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca .
Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkac h, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)
Składniki:
mała główka białej kapusty
wędzone żeberko
2 kiełbasy np. śląskie
ok. 25 dag wędzonego surowego boczku
2 marchewki
2 duże cebule
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
4 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
majeranek
odrobina ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.
Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.
Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/10/Zupa-kapusciana.html