Wykonanie


Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca .Najlepiej ugotować ją na wędzonych
żeberkac h, z dodatkiem
wędzonego boczku i
kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)Składniki:mała główka
białej kapustywędzone
żeberko2
kiełbasy np. śląskieok. 25 dag wędzonego
surowego boczku2
marchewki2 duże
cebule2 czubate łyżki
przecieru pomidorowego2
kostki rosołowesól,
pieprz4
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiegomajeranekodrobina
ostrej papryki w proszkuWykonanie:
Kapustę poszatkować, zalać
wodą i zagotować, po czym odlać tą
wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła
kapustę. Dodać wędzone
żeberko,
ziele angielskie,
liść laurowy, pokrojone
cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do
kapusty.Na patelni wytopić pokrojony w kostkę
boczek, następnie dodać pokrojoną
kiełbasę i chwile podsmażyć razem z
boczkiem.Kiedy
kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony
boczek z
kiełbasą.Na koniec dodać
przecier pomidorowy,
majeranek i zagotować.Doprawić jeszcze do smaku
solą,
pieprzem i
ostrą papryką i zupa gotowa :-)Smacznego :-)