ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa - prosta i szybka

Zupa pieczarkowa - prosta i szybka

nazwa

Wykonanie

Kontynuując temat zup, które od czasu do czasu robię, i odgrzebując zdjęcia z galerii, poniżej zamieszczam przepis na prostą i tradycyjnie szybką zupę pieczarkową.
500 g pieczarek, ze 2 średniej wielkości marchewki,
kawałek białej części pora, ze 2 ząbki czosnku,
trochę oliwy lub oleju,
odrobina masła,
kilka ziemniaków,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, odrobina cukru trzcinowego,
gorąca woda,
łyżka wazowa mleka.
Zaczynam od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich na ćwiartki, albo jeśli są duże to na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną oliwę (lub olej) wrzucam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojony w półplasterki por. Duszący się przez chwilę por doprawiam solą i odrobiną cukru trzcinowego.
Kiedy por się zeszkli i zanim czosnek się przypiecze, dodaję pieczarki. Solę je trochę, bo chcę, żeby puściły naturalne soki, które nadadzą zupie pieczarkowy smak.
Po chwili wlewam gorącą wodę, dodaję przyprawy i marchewki pokrojone na półplasterki.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę.
Kiedy marchewka jest miękka, dorzucam do garnka z zupą odlane wcześniej ugotowane ziemniaki oraz natkę pietruszki.
Na koniec dodaję do zupy mleko i odrobinę masła.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2014/07/zupa-pieczarkowa-prosta-i-szybka.html