Wykonanie
Kontynuując temat zup, które od czasu do czasu robię, i odgrzebując zdjęcia z galerii, poniżej zamieszczam przepis na prostą i tradycyjnie szybką zupę
pieczarkową.500 g
pieczarek, ze 2 średniej wielkości
marchewki,kawałek białej części
pora, ze 2 ząbki
czosnku,trochę
oliwy lub
oleju,odrobina
masła,kilka
ziemniaków,posiekana
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy, odrobina
cukru trzcinowego,gorąca
woda,łyżka wazowa
mleka.Zaczynam od oczyszczenia
pieczarek i pokrojenia ich na ćwiartki, albo jeśli są duże to na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną
oliwę (lub
olej) wrzucam
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojony w półplasterki
por. Duszący się przez chwilę
por doprawiam
solą i odrobiną
cukru trzcinowego.Kiedy
por się zeszkli i zanim
czosnek się przypiecze, dodaję
pieczarki.
Solę je trochę, bo chcę, żeby puściły naturalne
soki, które nadadzą zupie
pieczarkowy smak.Po chwili wlewam gorącą
wodę, dodaję
przyprawy i
marchewki pokrojone na półplasterki.

W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotuję
ziemniaki pokrojone w kostkę.Kiedy
marchewka jest miękka, dorzucam do garnka z zupą odlane wcześniej ugotowane
ziemniaki oraz
natkę pietruszki.Na koniec dodaję do zupy
mleko i odrobinę
masła.