Wykonanie
Coś za dużo
słodyczy u mnie ostatnio, czas wrzucić coś obiadowego :)Zainspirowała mnie Katajenna . Pochwaliła się kiedyś
dynią zapiekaną z
czosnkiem,
pietruszką i
śmietanką UHT... wypróbowałam i wyszło pycha. Zostało mi jeszcze trochę mrożonej dyni, więc kombinowałam dalej.
Dynia zapieczona z
serem typu
feta okazała się strzałem w dziesiątkę! Do tego
zielona soczewica od BadaPak i obiad gotowy :)

Składniki:ok kilograma mrożonej dyniopakowanie
sera typu
fetacząberodrobina
solioliwapieprzczosnekostra papryka w proszku1 szklanka
zielonej soczewicyolej do smażenia3 szklanki
wody1-2 ząbki
czosnkucytrynasólPrzygotowanie:Jak gotować
soczewicę podpatrzyłam tutaj . Z racji tego, że przestałam jeść
mięso korzystam z tego portalu dość często :)Do garnka wlewamy
oliwę i krótko podsmażamy na niej
czosnek (kroję go tylko w duże kawałki, nie przepuszczam przez praskę) i wsypujemy
soczewicę. Wszystkie ziarenka muszą się obtoczyć w
oliwie i chwilę podsmażyć. Dolewamy
wodę, najlepiej gorącą, żeby nie było zbyt wielkiej różnicy temperatur, solimy i gotujemy 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy wyszorowaną, pokrojoną w ćwiartki
cytrynę. Ugotowaną odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Dynię trzeba rozmrozić. Świeżą oczyścić i pokroić w kostkę. Przygotowaną
dynię mieszamy z
oliwą,
przyprawami i
czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Jeśli czas nam na to pozwala, można przygotować to wcześniej, dzięki
czemu dynia nabierze więcej smaku. Naczynie z
dynią wkładamy do rozgrzanego do 175°C piekarnika i zapiekamy ok 20 minut (mrożonej dyni wystarczy nawet 10 minut) - do miękkości. Kiedy
dynia zmięknie, wyciągamy, posypujemy pokrojonym w kostkę
serem i zapiekamy aż się zrumieni.Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też smakuje :)

Smacznego! :)