ßßß
Składniki (dla 2 głodnych osób):1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm,2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm,2 długie papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm,2 cebule pokrojone w kostkę o boku 2 cm,2 ząbki czosnku,3 pomidory, pokrojone w kostkę,sól,świeżo mielony pieprz,oliwa z oliwek,czarne oliwki,tarty parmezan,bazylia/rozmaryn (do dekoracji).Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Jeśli danie jest zbyt płynne, odparowujemy, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.Międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W dużej misie mieszamy ratatouille, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z ciepłą ratatouille. Posypujemy oliwkami i serem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Bon apetit!Przepis z programu: "Jacques Pepin: Nowe dania na szybko" i bierze udział w akcji: