ßßß Cookit - przepis na Ratatouille z penne

Ratatouille z penne

nazwa

Wykonanie

Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :)
(wym. rat-a-tooey)
Składniki (dla 2 głodnych osób):
1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm,
2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm,
2 długie papryki, bez pestek i pokrojone na kawałki o boku 2,5 cm,
2 cebule pokrojone w kostkę o boku 2 cm,
2 ząbki czosnku,
3 pomidory, pokrojone w kostkę,
sól,
świeżo mielony pieprz,
oliwa z oliwek,
czarne oliwki,
tarty parmezan,
bazylia/rozmaryn (do dekoracji).
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużego rondla i na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 30 minut. Jeśli danie jest zbyt płynne, odparowujemy, gotując bez przykrycia na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W dużej misie mieszamy ratatouille, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i oliwę. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z ciepłą ratatouille. Posypujemy oliwkami i serem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Bon apetit!
Przepis z programu: "Jacques Pepin: Nowe dania na szybko" i bierze udział w akcji:
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/09/ratatouille-z-penne.html