Wykonanie
Powiew lata jest ostatnio dość mocno odczuwalny. Nie ukrywam, że mnie bardzo cieszy, gdyż jest to moja ulubiona
pora roku. Zawsze kiedy robi się ciepło obiady zastępuję
sałatkami. Ta dzisiejsza jest lekka i bardzo zdrowa, idealna na panującą aurę, a przede wszystkim autorstwa mojego ulubionego kucharza - Jamiego Oliviera.Lekko ją zmodyfikowałam dodając
sałatę.
Składniki (dla 4 osób):750 g oskrobanych
młodych ziemniaków,4 filety z
łososia ( po 20g każdy)sok i skórka z 1
cytryny,
oliwa extra vergine,1/2 pęczka
koperku,
sól morska,
czarny pieprz,200 ml
jogurtu naturalnego,listki
bazylii,duża garść
rzeżuchy,świeża czerwona
papryczka chili (bez nasion posiekana),podarte liście
sałaty.Wykonanie:
Ziemniaki skrobiemy (lub o obieramy) wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy al dente.Filety z
łososia myjemy, usuwamy ości a następnie gotujemy na parze (ok 10 min). Następnie wyciągamy go
łopatką, studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.Ugotowane
ziemniaki kroimy w plasterki i mieszamy z połową
soku z cytryny, kilkoma łyżkami
oliwy, posiekanym
koperkiem,
solą i
pieprzem.Na talerzach rozkładamy
sałatę,
łososia i
ziemniaki.
Jogurt doprawiamy
solą,
pieprzem, skórką otartą z
cytryny i drobno posiekaną
papryczką chili, mieszamy i polewamy
łososia.Przed podaniem dekorujemy listkami
bazylii i
rzeżuchą.
Smacznego!