Wykonanie
Nazwa ta została nadana przez moją ciocię, od której dostałam ten przepis parę dobrych lat temu.Ciocia mieszka w USA, nie za bardzo przepada za gotowaniem (a tym bardziej za tworzeniem nowych przepisów), często odwiedza różne restauracje i pomysł na
kurczaka podpatrzyła w pewnej meksykańskiej knajpce (stąd też jego nazwa) i przekazała go dalej. Dziękuję jej za to, bo według mnie ten przepis jest świetnym pomysłem na szybki obiad.
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
Składniki (dla 2 osób):1 podwójny
filet z kurczaka,25 dag
mrożonej fasolki szparagowej,3 ząbki
czosnku,1 łyżka
brązowego cukru,3 łyżki jasnego
sosu sojowego,1 łyżeczka białego
octu balsamicznego,1/2 łyżeczki
chili (lub
ostrej papryki w proszku),1 łyżeczka
imbiru mielonego,3/4 łyżki
oliwy z oliwek,
olej z pestek
winogron,
sól. na wierzch:1 łyżka
masła2
szalotki lub 1 duża
cebula,
sos sojowy.Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Dodajemy do niego 3 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i solimy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżek
oleju z pestek
winogron i smażymy
mięso, aż uzyska złotawy kolor.
Dodajemy ugotowana wcześniej
fasolkę szparagową i smażymy do miękkości.Odsuwamy wszystko na bok i wsypujemy
cukier,
imbir i
chili,
a następnie wlewamy
ocet,
oliwę i
sos sojowy.Mieszamy wszystko razem i smażymy jeszcze przez około minutę.Podajemy z ugotowanym wcześniej
ryżem oraz
cebulą pokrojoną w talarki/ półtalarki zeszkloną na
maśle i obficie skropioną
sosem sojowym.
Smacznego!