ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO MEKSYKANSKU

KURCZAK PO MEKSYKANSKU

nazwa

Wykonanie

Nazwa ta została nadana przez moją ciocię, od której dostałam ten przepis parę dobrych lat temu.
Ciocia mieszka w USA, nie za bardzo przepada za gotowaniem (a tym bardziej za tworzeniem nowych przepisów), często odwiedza różne restauracje i pomysł na kurczaka podpatrzyła w pewnej meksykańskiej knajpce (stąd też jego nazwa) i przekazała go dalej. Dziękuję jej za to, bo według mnie ten przepis jest świetnym pomysłem na szybki obiad.
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
Składniki (dla 2 osób):
1 podwójny filet z kurczaka,
25 dag mrożonej fasolki szparagowej,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka brązowego cukru,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka białego octu balsamicznego,
1/2 łyżeczki chili (lub ostrej papryki w proszku),
1 łyżeczka imbiru mielonego,
3/4 łyżki oliwy z oliwek,
olej z pestek winogron,
sól. na wierzch:
1 łyżka masła
2 szalotki lub 1 duża cebula,
sos sojowy.
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Dodajemy do niego 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i solimy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżek oleju z pestek winogron i smażymy mięso, aż uzyska złotawy kolor.
Dodajemy ugotowana wcześniej fasolkę szparagową i smażymy do miękkości.
Odsuwamy wszystko na bok i wsypujemy cukier, imbir i chili,
a następnie wlewamy ocet, oliwę i sos sojowy.
Mieszamy wszystko razem i smażymy jeszcze przez około minutę.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem oraz cebulą pokrojoną w talarki/ półtalarki zeszkloną na maśle i obficie skropioną sosem sojowym.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/kurczak-po-meksykansku.html